Οι επιχειρήσεις προωθούν την εξ αποστάσεως εργασία, όμως πολλές φορές αγνοούν τις νομικές, υγειονομικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος, οι οποίες χρειάζονται μελέτη και κοστολόγηση.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Regus, η οποία κατέγραψε τις απόψεις 44.000 στελεχών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων σχετικά με την αύξηση του κόστους μετάβασης από και προς την δουλειά, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των διάφορων ηλεκτρονικών εργαλείων συνεργασίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υποστηρίζουν την περιστασιακή εξ’ αποστάσεως εργασία.
Σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της Regus που ασχολείται με την παροχή χώρων εργασίας (πρόσφατα δημιούργησε έναν τέτοιο χώρο στο Μαρούσι) αναφέρεται η δήλωση της γενικής διευθύντριας της Regus για τα Βαλκάνια, Κατερίνα Μάνου, η οποία υποστηρίζει πως: «η περιστασιακή εξ’ αποστάσεως εργασία είναι μια τάση με πολλά πλεονεκτήματα για τους εργαζομένους και την επιχείρηση.
Για να φέρει όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα και να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία καλείται να λύσει, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον με τις απαραίτητες υποδομές».
Η αύξηση του χρόνου και του κόστους μετακινήσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των εφαρμογών cloud έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ευέλικτης εργασίας. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις φαίνεται να αγνοούν τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υιοθέτηση της ευέλικτης εργασίας για τα στελέχη τους, όπως αναφέρεται.
Η έρευνα κατέγραψε μεγάλη αύξηση στο ποσοστό επί του μισθού και στον χρόνο που ξοδεύει κανείς για να φτάσει στον χώρο εργασίας του. Δυο συνθήκες που επηρεάζουν όχι μόνο την απόδοση και την διάθεση του εργαζόμενου, αλλά έχουν άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της επιχείρησης.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση νέων εργαλείων συνεργασίας, όπως τα Dropbox, Google Drive, Skype, What’s App κ.α. έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (72%) στο να ενθαρρύνουν την εργασία εξ αποστάσεως.
Παράλληλα προκύπτει, πως δουλειά από το σπίτι σημαίνει και επένδυση σε ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.
Τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ το 61% των εργαζομένων έχει τη δυνατότητα να εργαστεί από το σπίτι σε δικό του χώρο, σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν πως ο χώρος αυτός δεν είναι λειτουργικός και κατάλληλα εξοπλισμένος για επαγγελματική εργασία.