Διπλασιασμό σχεδόν της ζήτησης για τερματικά μηχανήματα POS από τους εμπόρους καταγράφεται ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του 2017, ενδεικτικό της ώθησης που μπορεί να δώσει στην αγορά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Με βάση τον ρυθμό που καταγράφει η ζήτηση για νέα μηχανήματα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, τα νέα POS εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμη και τα 8.000 ανά μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση ζήτηση των προηγούμενων μηνών που ήταν περί τα 4.000.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των POS σε εμπορικά σημεία προσεγγίζει πλέον περίπου τις 320.000, με έντονη παρουσία στις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας όπου και πραγματοποιείται το 80% του τζίρου του λιανεμπορίου.
Η διείσδυση, βεβαίως, σε ότι αφορά την κάλυψη σε όλα τα εμπορικά σημεία απέχει από το επιθυμητό επίπεδο και σύμφωνα με εκτιμήσεις διαμορφώνεται κοντά στο 50%, ενώ ακόμη μικρότερη είναι σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική μερίδα των οποίων δεν διαθέτει τερματικό μηχάνημα που δέχεται κάρτες.
Η έκδοση, πάντως, της υπουργικής απόφασης για τις συναλλαγές βάσει των οποίων θα «χτίζεται» το αφορολόγητο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, αν και η αξία των συναλλαγών που θα πρέπει να κάνει κάποιος ηλεκτρονικά ώστε να δικαιούται το αφορολόγητο, είναι χαμηλή.
Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία του Μητρώου Επαγγελματικών Λογαριασμών, δηλαδή ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και της εφαρμογής μέσω της οποίας θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είτε αυτές γίνονται στο κατάστημα είτε μέσω υπολογιστή ή κινητού.
Το Μητρώο θα «χτιστεί» από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δηλώσουν έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων θα δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα επιτρέπει και στον φορολογούμενο να μπαίνει κάθε μήνα στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο TAXIS, προκειμένου να διαπιστώνει το κατά πόσον οι συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει μέσω «πλαστικού χρήματος» ή μέσω e-banking, έχουν καταγραφεί από το σύστημα και αθροίζουν το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει για να χτίσει το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017.
Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο πελάτης θα ενημερώνεται όταν π.χ. κάνει την πληρωμή του μέσω internet banking εάν ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός, δηλαδή αυτός μέσω του οποίου η συναλλαγή μετράει για το αφορολόγητο.
Απώτερος στόχος είναι τα ποσό που δηλώνει μια επιχείρηση ως έσοδο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών να αποτελέσει και βάση σύγκρισης για τη διασταύρωση του εισοδήματος που δηλώνει ένας έμπορος ή ένας επαγγελματίας από την εμπορική ή την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Πηγή: Καθημερινή