Σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και όχι αποσπασματικά ή μονομερώς, φαίνεται ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αξιοποίηση των 12 ακινήτων, που έχει υπό τη διαχείρισή του το ΤΑΙΠΕΔ στο νομό, όπως προέκυψε από σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της πόλης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διήρκεσε τέσσερις ώρες, κατέθεσαν τις απόψεις τους 18 φορείς, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι ένιωσε την ανάγκη να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, γιατί το Ταμείο διαχειρίζεται στην περιοχή πολύ σημαντικά τμήματα δημόσιας περιουσίας, που θα επηρεάσουν το μέλλον της πόλης για δεκαετίες.
«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν προτίθεται να προωθήσει Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), παρότι έχει αυτή τη δυνατότητα βάσει νομοθεσίας.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για επίλυση όλων των θεμάτων των δήμων και των περιοχών, που μπορούν να λυθούν άμεσα. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα, που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη.
Για το λιμάνι
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι, ο κ. Πιτσιόρλας, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν παραχωρούνται υποδομές, παρά μόνο πωλείται ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ΟΛΘ ΑΕ, σημείωσε: “Ως ΤΑΙΠΕΔ θα εφαρμόσουμε διαγωνιστική διαδικασία, που θα υποχρεώνει τον όποιο επενδυτή να κάνει σημαντικές επενδύσεις από την αρχή. Θέλουμε να υπάρξει δέσμευση για σημαντικό ποσό επενδύσεων».
‘Οπως πρόσθεσε, από τα οκτώ σχήματα που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ, τα πέντε το διατηρούν κι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για προκαταρκτική συζήτηση. «’Ολοι τους δέχονται την ιδέα των επενδύσεων» σημείωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ο ιδιώτης θα κληθεί να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει τις επενδύσεις ύψους 309 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται από το master plan του λιμένος, για την περίοδο έως το 2021 .
Ο κ.Πιτσιόρλας επιβεβαίωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι αναμένεται να κατατεθούν έως το τέλος Ιουλίου και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένος. ‘Οσον αφορά τα θέματα χρήσεων, τόνισε πως θεωρεί απολύτως λογικό να διατηρήσει ο δήμος τη σχέση του με το λιμάνι. Για αυτό άλλωστε – συμπλήρωσε – οι συμβάσεις παραχώρησης αλλάζουν ώστε να εξαιρεθούν από αυτές, όλα τα κομμάτια των χερσαίων τμημάτων των λιμένων που δεν είναι χρήσιμα για τη λειτουργία τους, αλλά αντίθετα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δήμους.
Για το αεροδρόμιο “Μακεδονία”
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πιτσιόρλας γνωστοποίησε ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την παράδοσή του στη Fraport.
Για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ
Σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και Αθηνών (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), για το οποίο ζητήθηκε από εργαζομένους, επίσημη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει, ο κ. Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε πως «η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να πωληθούν. Υπάρχει θέμα για ένα μειοψηφικό ποσοστό που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν τίθεται θέμα μη ελέγχου του δημοσίου επί των δύο εταιρειών».
Για την αγορά Μοδιάνο
Σε σχέση με το ακίνητο της ιστορικής αγοράς του Μοδιάνο, την οποία επίσης διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ (κάτοχος του 43,3% του ακινήτου), ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι το κόστος της αποκατάστασης του ακινήτου ώστε να λειτουργήσει ξανά ως αγορά τροφίμων, υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους ιδιοκτήτες (σ.σ. το ακίνητο ανήκει σε πολλούς μικρούς ιδιοκτήτες και την Ισραηλιτική Κοινότητα), ώστε να συσταθεί εταιρεία στην οποία θα έχουν συμμετοχή όλοι, και να βρεθεί μια λύση” συμπλήρωσε.
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΛΑΕ
Στο μεταξύ, η εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου παρολίγον να μείνει …κλειστή, εξαιτίας της παράτασης διαμαρτυρίας κατά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, που πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, έξω από το κτήριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου όπου πραγματοποιείτο η σύσκεψη.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι δεν άφηναν τους παρευρισκόμενους να εισέλθουν στον χώρο, με αποτέλεσμα αυτοί να αναζητήσουν εναλλακτική είσοδο για να βρεθούν στην αίθουσα συσκέψεων του ΕΒΕΘ.
Στ.Καλαφάτης: Νομιμοποιείται το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει αυτή τη συζήτηση;
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι «η ΝΔ δεν πάει από την πίσω πόρτα» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να θέλει να συμμετάσχει σε μια διαβούλευση για τόσο σημαντικά θέματα και να του απαγορεύεται η είσοδος από μέλη της Αριστεράς».
Ο ίδιος ρώτησε τον κ. Πιτσιόρλα κατά πόσον νομιμοποιείται να κάνει τη συγκεκριμένη συζήτηση, από τη στιγμή που σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ναυτιλίας, ουσιαστικά αμφισβητούν το ΤΑΙΠΕΔ και το χαρακτηρίζουν «κράτος εν κράτει», υποστηρίζοντας πως πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η λειτουργία του, διότι είναι «επινόηση των δανειστών και δεν είναι κυβέρνηση».