Νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών ώστε να διευκολυνθούν η εκποίηση και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝ.ΚΛΩ αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση.
Αυτό εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη δεν θα πρόκειται για ρύθμιση με φωτογραφικά χαρακτηριστικά, αλλά για μια συνολικότερη ρύθμιση που θα βοηθήσει στο μέλλον και άλλες ανάλογες περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν τα εχέγγυα επαναλειτουργίας για να προχωρήσουν.
«Έχουμε δημόσια δηλώσει την υποστήριξή μας στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας από την άνοιξη του 2017 και στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των πρώην εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης και συμπλήρωσε ότι επιλογή της κυβέρνηση είναι η επίσπευση των διαδικασιών. «Σε αυτό το πεδίο έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εκποίησης και πλειστηριασμού, όπως περιγράφεται από το επενδυτικό σχέδιο» σημείωσε.
Η επίσπευση των διαδικασιών για την ΕΝ.ΚΛΩ επιβάλλεται και από το ότι υπάρχει προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρατικές ενισχύσεις στην παλιά επιχείρηση.
«Εάν δεν τελειώσει γρήγορα η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και η συγκρότηση μίας νέας παραγωγικής μονάδας όπως περιγράφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, κινδυνεύει το ελληνικό κράτος και οι Έλληνες φορολογούμενοι να υποστούν τη ζημιά της καθυστέρησης. Είναι πολλά τα εκατομμύρια που θα υποχρεωθεί το ελληνικό κράτος να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα με πλειστηριασμό η διαδικασία αυτή» τόνισε ο κ. Νεφελούδης.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουσουλίδης, μέλος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ΕΝΚΛΩ, εξέφρασε την έντονη δυσφορία που επικρατεί στους πρώην εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς το εγχείρημα της μερικής επαναλειτουργίας του ομίλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, επισήμανε ότι «θα γίνουν προσπάθειες είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος να εξασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας, διότι δεν μπορεί κάποιες διαδικασίες να φαλκιδεύουν την ανάπτυξη πόλεων και ολόκληρων περιφερειών».
Σύμφωνα με τον κ. Μουσουλίδη, τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε σύγκλιση τριμερούς (πολιτεία, σύνδικος, εργαζόμενοι) σύσκεψης συμφιλίωσης από τον γγ Εργασίας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμού, τουλάχιστον εκείνων των εγκαταστάσεων που θα λειτουργήσουν παραγωγικά (τρεις μονάδες). Η σύνδικος δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις αποτιμήσεις άμεσα και να προχωρήσει σε πλειστηριασμό, αλλά μέχρι σήμερα έχει κοινοποιηθεί μόνο η αίτηση για αποτίμηση του ακινήτου ενός από τα τρία εργοστάσια.