Τουλάχιστον οκτώ είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες που μέσω διαφορων τρόπων έχουν μέχρι σήμερα χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.
Ανάμεσά τους παλιοί γνώριμοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas, η ρουμανική Transgaz, καθώς επίσης και νέοι παίκτες σαν την γαλλική GRTgas, αλλά και funds όπως τα SFPI και Marguerite. Τα τελευταία, εφόσον κατέβουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετάσχουν σε σχήματα με κάποιο ευρωπαίο διαχειριστή, καθώς αυτό είναι πλέον προϋπόθεση για την διεκδίκηση της ελληνικής εταιρείας. Πάντως, παλαιοί και νέοι υποψήφιοι επενδυτές αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και τις δυνατότητες μετεξέλιξης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου σε ένα hub για την τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποφήφιοι μνηστήρες του φέρονται να έχουν λάβει στα χέρια τους το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ και να έχουν διαπιστώσει ότι πρόκειται για ελκυστικό χαρτοφυλάκιο.
Πηγές της αγοράς θέλουν τους Ιταλούς να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της πορείας της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και ιδίως μετά και τις τελευταίες διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις για την κατασκευή του μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ- Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας (EastMed).
Ο Ιταλός διαχειριστής, να σημειωθεί, είχε επιδιώξει να συμμετάσχει και στην προηγούμενη απόπειρα πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, όταν η αζέρικη Socar είχε υποχρεωθεί να πουλήσει μερίδιο από το 66% που απέκτησε σε Ευρωπαίο διαχειριστή. Τότε λοιπόν είχε επιλεγεί η Snam από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν. Οι ίδιες οι πληροφορίες ήθελαν μάλιστα, όταν πέρασε η τροπολογία – Σκουρλέτη με την οποία ψαλιδίστηκαν οι ταρίφες διέλευσης από το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, να ήταν έτοιμοι να μπουν από μόνοι τους στο παιχνίδι…