Ολοένα και πιο ψηλά θέτει τον πήχη για την κρουαζιέρα η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), με στόχο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλός του Δημήτρης Μακρής, να αποτελέσει το λιμάνι της πόλης «προορισμό στα κύρια δρομολόγια της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που δεν ισχύει ακόμα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής, «μπορεί ο αριθμός των επισκεπτών κρουαζιέρας να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένει χαμηλός σε σχέση με τις δυνατότητες και τους πόλους έλξης της ευρύτερης περιοχής, παρά το γεγονός, μάλιστα, όπως διαπιστώνουν και οι ίδιες οι εταιρείες κρουαζιέρας, ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ασφαλές για την κίνηση των πλοίων και των επιβατών, ενώ συνεχώς βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του».
Βασικό ζήτημα παραμένει, λοιπόν, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού και προς αυτή την κατεύθυνση, η ΟΛΘ ΑΕ συνεργάζεται με όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό- τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ της πόλης.
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει όλες τις δυνατότητες και προδιαγραφές να εξελιχθεί σε λιμάνι αφετηρίας κρουαζιέρας» υπογράμμισε ο κ. Μακρής.
Η κρουαζιέρα φέτος σε ….αριθμούς
Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να «δέσουν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 34 κρουαζιερόπλοια, τέσσερα περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι και 16 σε σχέση με το 2014 (ποσοστό αύξησης +72,22%).
Μεταξύ των κρουαζιερόπλοιων που «έδεσαν» ή θα ρίξουν άγκυρα το επόμενο διάστημα άγκυρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 13 προσεγγίζουν για πρώτη φορά την πόλη.
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο έφτασε στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου, ενώ το τελευταίο αναμένεται να καταπλεύσει στο δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα δε, με τον κ. Μακρή, οι μήνες με τις περισσότερες αφίξεις είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, οπότε και αναμένονται τα μισά όλης της σεζόν. Συγκεκριμένα, το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 16 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας συνολικά 11.535 επιβάτες, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αναμένονται 17, με 12.428 τουρίστες.
Τον Νοέμβριο αναμένεται ένα κρουαζιερόπλοιο, το Costa Pacifica, που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη από τον Βόλο και θα αναχωρήσει με τους 2.000 επιβάτες του για τη Σαντορίνη.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι τα κρουαζιερόπλοια που «δένουν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έρχονται κυρίως από Βόλο, Καβάλα και Κωνσταντινούπολη και παραμένουν στην πόλη από πέντε μέχρι και 23 ώρες, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 11 ώρες.
Σημειώνεται ότι, ο ΟΛΘ, ο οποίος συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του κλάδου, θα δώσει το «παρών» και στη Διεθνή Έκθεση Seatrade Med 2015, στο Αμβούργο, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας.