Περιστέρης: Απαιτείται ένα βίαιο οικονομικό σοκ

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπήρξε μία από τις λιγοστές επιχειρηματικές οντότητες που δεν έσπευσε να διαθέσει χρήματα στο εξωτερικό, ενώ ήταν ορατό ότι θα επιβάλλονταν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, όπως ανέφερε σήμερα, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο Γιώργος Περιστέρης διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου ομίλου.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, κατά το 2015 η ΤΕΡΝΑ “ήταν, ίσως, η μοναδική εταιρεία που δεν διέκοψε ούτε μείωσε τους ρυθμούς κατασκευής των μεγάλων έργων”, εξαντλώντας την μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα που διαθέτει.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στα προβλήματα (capital controls, μεταβολή φορολογικού πλαισίου) που κυριάρχησαν στην ελληνική οικονομία το 2015, επηρεάζοντας αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τόνισε ακόμη ότι απαιτείται ένα βίαιο οικονομικό σοκ και ανέφερε ότι, σε αυτή τη φάση, το Brexit, δεν θα δημιουργήσει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των έργων.


Ο ίδιος υποστήριξε πως το επιχειρηματικό περιβάλλον επιβαρύνεται από τις συνεχείς φορολογικές μεταβολές, που, όπως είπε, “ήταν σχεδόν καθημερινές” το 2015. Επιβαρύνεται, επίσης, από τις καθυστερήσεις στις καταβολές υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που αν πληρώνονταν θα συνέβαλε στη δημιουργία μιας κανονικότητας σε ορισμένους κλάδους, όπως επισήμανε ο κ. Περιστέρης. Κατά τον ίδιο η Ελλάδα χρειάζεται ένα βίαιο επενδυτικό σοκ.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχονταν σε 2,7 δισ. στα τέλη του 2015. Ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, συνολικού ύψους 1,4 δισ. Ευρώ, για λογαριασμό της ΔΕΗ . Επίσης φέτος υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή μετρητικών σταθμών του αγωγού ΤΑΡ, ύψους 230 εκατ. Ευρώ, σε κοινοπραξία. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος “που θεωρείται πρότυπο από πλευράς σχεδιασμού και κατασκευαστικών απαιτήσεων”.

Εκτός από τη συμμετοχή στις τρεις συμβάσεις παραχώρησης (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός και Άξονας Κενρικής Ελλάδας) ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει και στη διαχείριση περίπου 2.159 θέσεων στάθμευσης. Συμμετέχει επίσης με 70% στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Στην ενέργεια, είπε ο κ. Περιστέρης, “συνεχίζουμε την ανάπτυξη επιλεγμένων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και εντέινουμε τις προσπάθειες σε ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία. Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW, ενώ άλλα 124 MW βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής και αδειοδοτείται πάρκο. Πρόσφατα αδειοδοτήθηκε και μεγάλο αιολικό πάρκο, ισχύος 150 MW στο Τέξας των ΗΠΑ. Ολοκληρώθηκε το αιολικό πάρκο στο νησάκι Άγιος Γεώργιος και σύντομα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.


Exit mobile version