Quantcast
Πειραιώς: Πιθανότητα περιορισμού του QE της ΕΚΤ στις αρχές του 2016 - enikonomia.gr
share

Πειραιώς: Πιθανότητα περιορισμού του QE της ΕΚΤ στις αρχές του 2016

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνεται η πιθανότητα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αγορών και των αναλυτών, στις αρχές του 2016 η ΕΚΤ να προβεί στην περικοπή του μεγέθους των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων, όπως προβλέπουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, σε ειδική έκθεσή τους, υπό τον τίτλο “Διεθνείς Οικονομίες και Αγορές”.

Όπως τονίζεται, πρόθεση της ΕΚΤ είναι η αγορά αξιογράφων ύψους €60 δισ. μηνιαίως τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο του 2016.

Όμως, η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι αυτή που θα προσδιορίσει την τελική διάρκεια του προγράμματος.

Η διολίσθηση του ευρώ, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της προσφοράς χρήματος και η σταδιακή εξάντληση της επίδρασης του αποτελέσματος βάσης των χαμηλών τιμών πετρελαίου εκτιμούμε ότι δίνουν τη δυνατότητα υψηλότερου πληθωρισμού το 2016 και το 2017, προσεγγίζοντας το 2,0%.

Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί το χρονικό σημείο της πραγματοποίησης του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αναφορικά με υπερβολές στις αγορές, καθώς αποφασίστηκε και άρχισε να εφαρμόζεται όταν οι τιμές των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο και οι αποδόσεις (yields) των κρατικών ομολόγων στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώνονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από την αρχή του έτους, τα ομόλογα έχουν καταγράψει θετικές ονομαστικές αποδόσεις (έως τις 27/4/2015) στις ΗΠΑ (1,7% τα κρατικά και 2,7% τα εταιρικά) και σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ευρωζώνη (3,7% τα γερμανικά κρατικά και 1,7% τα εταιρικά).

Αναφορικά με τις μετοχικές αγορές, στην Ευρωζώνη (δείκτης Euro Stoxx 50) έχει σημειωθεί εντυπωσιακή άνοδος κατά 20%, στην Ιαπωνία (δείκτης Nikkei225) κατά 14,5%, ενώ στις ΗΠΑ (δείκτης S&P500) μικρή αύξηση κατά 2,5%.

Αντίθετα, σημαντική διολίσθηση κατά 10% έχει σημειωθεί στην ισοτιμία EURUSD.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν η σημαντική ενίσχυση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (κατά 17,7% το Brent και κατά 16,5% το WT).

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό (ΑΑΙΙ Index), αλλά η δυναμική του δείκτη αυτού εμφανίζει αξιοσημείωτη επιβράδυνση.

Μερικές ενδείξεις επιτάχυνσης σε πιστωτικά μεγέθη στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωζώνη όπως τα σημάδια ανάπτυξης της πραγματικής προσφοράς χρήματος Μ2 στις ΗΠΑ αλλά και του ισολογισμού της ΕΚΤ είναι συνδεδεμένα στατιστικά με επιβράδυνση της ανόδου των μετοχικών αγορών καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα και με την εμπειρία των ΗΠΑ, οι αγορές προεξοφλούν τα θετικά αποτελέσματα του QE στα πολύ αρχικά σταδία μεγέθυνσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.

Τάσεις πληθωρισμού δεν διαφαίνονται στο στάδιο αυτό, αλλά οι προσδοκίες των αγορών είναι ευάλωτες σε μια έκπληξη ιδίως στην Ευρωζώνη.

Αν και η μόχλευση των μετοχικών αγορών στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμα στην φάση της επιβράδυνσης παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης που μειώνουν την πιθανότητα σημαντικής διόρθωσης.

Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή και πτωτική σε σχέση με ένα ισοσταθμισμένο καλάθι εμπορευμάτων.

Η συγκεκριμένη φάση συνδέεται τόσο με θετικές οικονομικές εκπλήξεις καθώς και με ανοδικές κινήσεις στις μετοχές.

Η πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ έχει αρνητική επίπτωση στις προσδοκίες της κερδοφορίας όπου πλέον δεν αναμένονται θετικές εκπλήξεις πάνω από το τρέχον 6% ετησίως.

Αντίθετα διαφαίνεται η πιθανότητα μιας σημαντικής επιτάχυνσης στη Ευρωζώνη.

Συνολικά εκτιμούμε ότι η αμερικανική αγορά των μετοχών είναι 22% περίπου υπερτιμημένη σε σχέση με την ευρωπαϊκή.

Το περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει θετικό για τις μετοχές μακροπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα, είναι πιθανό να εισερχόμαστε σε μια φάση όπου οι παράγοντες ρευστότητας – ποσοτικής χαλάρωσης να είναι πλήρως προεξοφλημένοι και πλέον οι αγορές να αναμένουν μια βελτίωση στα μακροοικονομικά και την κερδοφορία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.