Τέσσερις γυναίκες, ένα όραμα, μία ομάδα και μία πλούσια – από το 2013 – παρουσία στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα βασικά “συστατικά” της ομάδας dot2dot (www.dot2dot.gr), η οποία “γεννήθηκε” το φθινόπωρο του 2013 και- από τότε μέχρι σήμερα- έχει δημιουργήσει δύο θέσεις εργασίας. Στόχος της ομάδας, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Τρυφινοπούλου μία εκ των μελών της dot2dot, είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τη φετινή χρονιά.
Η ομάδα, που έχει τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ), δημιουργήθηκε με θεμέλιο λίθο την επιθυμία των μελών της να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις πολυετείς σπουδές τους και να απασχοληθούν επαγγελματικά στους τομείς που επέλεξαν, μένοντας στη χώρα τους.
Τι ακριβώς κάνει η dot2dot; Η ομάδα σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού, τουριστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις περίπου 3500 άτομα, παιδιά και ενήλικες, σημειώνει η κ. Τρυφινοπούλου.
Οι δράσεις της ομάδας “μεταφράζονται” σε ξεναγήσεις-περιπατητικές διαδρομές εντός της Θεσσαλονίκης και σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια που απευθύνονται σε κατοίκους ή επισκέπτες της πόλης, σε σχολεία, οικογένειες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (όπως μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα τρίτης ηλικίας, μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης κ.ά.) και ομάδες ΑμεΑ. Οι διαδρομές σχεδιάζονται με γνώμονα τις διαφορετικές τους ανάγκες. Πολύ συχνά, στις δράσεις της, η ομάδα συνεργάζεται με μεμονωμένα άτομα ή με άλλες δημιουργικές ομάδες που συμπληρώνουν τις δικές τους δεξιότητες.
Σύμφωνα με την κ. Τρυφινοπούλου, αυτό που διαφοροποιεί την ομάδα είναι “το διεπιστημονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνεργαζόμαστε, ο ειδικός σχεδιασμός των δράσεων που προσφέρουμε στο κοινό και ο διαφορετικός τρόπος υλοποίησής τους και έχουν ως αποτέλεσμα κάθε μας διαδρομή να μπορεί να αποτελέσει μια βιωματική εμπειρία για το κοινό. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες κάθε ομάδας κοινού ως ξεχωριστές και έτσι προσαρμόζουμε τις δράσεις μας για τις ικανοποιήσουμε”.
Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να ερμηνεύσουν και όχι απλά να περιγράψουν μνημεία του παρελθόντος και τόπους της σύγχρονης ιστορίας, να τα τοποθετήσουν στο πλαίσιο δημιουργίας τους, να βρουν τα νοήματά τους για τους ανθρώπους του τότε αλλά και για τους ανθρώπους του σήμερα επιχειρώντας αναλογίες και συνδέσεις με το παρόν και δημιουργώντας ένα αόρατο νήμα ανάμεσά τους.
Για την υλοποίηση των δράσεων, η ομάδα αξιοποιεί μια ποικιλία εκφραστικών μέσων και τεχνικών, όπως είναι το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η αφήγηση, η διάδραση, η δραματοποίηση είτε από τα μέλη της ομάδας είτε από επαγγελματίες ηθοποιούς, το στοιχείο της έκπληξης
Ο Αστερίξ και οι…τρελοί Ρωμαίοι στη Θεσσαλονίκη!
Κι όμως, ο Αστερίξ καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να φέρει στην επιφάνεια ένα κομμάτι του ρωμαϊκού παρελθόντος της πόλης. Στη συγκεκριμένη διαδρομή (θα υλοποιηθεί ξανά το Σάββατο στις 4/3/2017) επαγγελματίας ηθοποιός υποδύεται τον ρόλο του Αστερίξ, γίνεται μέλος της ομάδας, ακολουθεί το κοινό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αλληλεπιδρά με τους συμμετέχοντες και παρέα μαζί τους ανακαλύπτει τα μνημεία και τα ίχνη που άφησαν οι Ρωμαίοι στη Θεσσαλονίκη. Μα τον Τουτάτη, αυτή ήταν η ευκαιρία που έψαχνε!
Το προφίλ των μελών της ομάδας
Η Βασιλική Καρτσιακλή και η Μαρία Τρυφινοπούλου είναι αρχαιολόγοι με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε διαφορετικούς κλάδους της αρχαιολογίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επαγγελματική τους εμπειρία στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγοι πεδίου σε διάφορες θέσεις της Μακεδονίας και η μετέπειτα απόκτηση της πιστοποίησης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσουν γνώσεις και να μεταφέρουν στο ευρύ κοινό, όχι μόνο ιστορικές πληροφορίες για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και πληροφορίες από τις ανασκαφικές τους εμπειρίες στα μέρη που επισκέπτονται και καλούνται να ξεναγήσουν.
Η Χριστίνα Βρακά είναι θεολόγος και ειδική παιδαγωγός διαθέτοντας επάρκεια της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας καθώς και του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille. Οι γνώσεις της αποτελούν εφαλτήριο για την δημιουργία νέων προγραμμάτων που απευθύνονται σε ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες αλλά και την προσαρμογή όλων των δράσεων με βάση τα ατομικά ενδιαφέροντα και τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε ομάδας ΑμεΑ.
Η Νικολίνα Μανώλη είναι ιστορικός της τέχνης και γραφίστρια. Η επαγγελματική της εμπειρία σε μουσειακούς χώρους ως μουσειοπαιδαγωγός αποτέλεσε πολύτιμη βάση για την δημιουργία και οργάνωση κυρίως των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ομάδας.
Η ομάδα συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χώρο του οποίου ολοκληρώνεται η διαδρομή “εκτός των τειχών:η μαύρη ιστορία της δυτικής Θεσσαλονίκης” σχεδιασμένη για σχολεία, καθώς και με το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με τα πανεπιστήμια της πόλης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
Εξάλλου, μεγάλες εταιρείες εμπιστεύονται την ομάδα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ξεναγήσεων διαφορετικών θεματικών που στη συνέχεια προσφέρουν δωρεάν στο κοινό της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ