Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου
Ιδιαίτερα κρίσιμες οι απογευματινές ώρες για το ΤΑΙΠΕΔ, διάστημα κατά το οποίο η διοίκηση του Ταμείου θα κληθεί να αποφασίσει εάν τελικά θα αποδεχθεί τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Εnikonomia, η προσφορά της Cosco «καλύπτει» τις απαιτήσεις του Ταμείου, γι΄ αυτό και αργά μέσα στην ημέρα – εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες – τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και οι Κινέζοι της Cosco θα «δώσουν τα χέρια» για να κλείσουν τη συμφωνία.
Παρ΄ όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, προκειμένου και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες, δεδομένου ότι τους όρους της συμφωνίας θα κρίνουν όχι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον ΟΛΠ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, η θετική εξέλιξη στη συμφωνία θα τονώσει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, ανοίγοντας το δρόμο και σε μελλοντικές συμφωνίες.
Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποτέλεσε για το Ταμείο τη πιο δύσκολη αποκρατικοποίηση, λόγω των πολλαπλών αντιδράσεων που εκδήλωσαν τόσο τα Σωματεία των Εργαζομένων του ΟΛΠ, όσο και η τοπική κοινωνία.
Όμως η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΟΛΠ θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, με τον οποίο οι Κινέζοι σχεδιάζουν να ενώσουν εμπορικά την Ασία με την Ευρώπη, γι΄αυτό και είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους χειρισμούς της απέναντι στους επενδυτές.
Η Cosco, αποτελεί μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση λιμανιών και το έχει ήδη αποδείξει και στο λιμάνι του Πειραιά. Στους όρους της νέας συμφωνίας, υπάρχει δέσμευση να υλοποιηθούν επενδύσεις αξίας 350 εκατ. ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι ο κινεζικός κολοσσός υλοποιεί ήδη επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού.
Στα έξι χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, οι συνολικές της επενδύσεις υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο επενδυτής θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ, σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση ο νέος μεγαλομέτοχος θα αποκτήσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ακολούθως με την παρέλευση της τριετίας κι εφόσον υλοποιηθούν επενδύσεις αξίας 350 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστεί από το ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο 16%.