Oι πετρελαϊκές κάνουν δυναμική είσοδο στα υπεράκτια αιολικά

Οι μεγάλοι του πετρελαίου αρχίζουν πλέον να αμφισβητούν τη θέση των γνωστών εταιρειών στον κλάδο των θαλάσσιων αιολικών.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, ονόματα όπως η Shell, η Statoil και η Eni δραστηριοποιούνται πλέον σε έργα ύψους πολλών δις. δολαρίων για αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού. Ήδη κατορθώνουν σε ένα βαθμό να ανταγωνιστούν επιτυχώς γνωστές εταιρείες του χώρου, όπως η Dong και η Vattenfall, στα πλαίσια διαγωνισμών, ενώ εκμεταλλεύονται την εμπειρία τους για έργα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Δεδομένου του ότι η παραγωγή υδρογονανθράκων τείνει να μειώνεται σε παραδοσιακές περιοχές όπως η Βόρεια Θάλασσα, οι πετρελαϊκές αναζητούν νέες ευκαιρίες και τις βρίσκουν στα θαλάσσια αιολικά, καθώς προσφέρουν προβλέψιμες και ασφαλείς επιστροφές.

Από την πλευρά της, η Shell εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να κορυφωθεί στο δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι ήδη από τώρα πρέπει να αναζητήσει νέους τομείς δραστηριότητας. Τα θαλάσσια αιολικά είναι μια καλή λύση για την ίδια, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργειά τους για την παραγωγή υδρογόνου ως καύσιμο. Κατ’ επέκταση, προσπάθησε και εξασφάλισε συμβόλαια στην Ολλανδία για τα αιολικά πάρκα Μπορσέλ ΙΙΙ και IV το Δεκέμβριο, ενώ η προσφορά της ήταν η δεύτερη φθηνότερη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Statoil, η είσοδος των πετρελαϊκών στον κλάδο μειώνει τα κόστη. Η εταιρεία φέρει ως παράδειγμα το αιολικό πάρκο Ντάντζεον στην Αγγλία, το οποίο θα είναι 40% φθηνότερο από ένα γειτονικό πάρκο που κατασκευάστηκε έξι χρόνια πριν. Επίσης, η Statoil παράγει θεμέλια για θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

Τέλος, όπως εκτιμά το Bloomberg, τα νέα έργα παράγουν ενέργεια έναντι της μισής τιμής από ότι το 2012, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους των συστημάτων και του ανταγωνισμού.


Exit mobile version