Τρεις προτάσεις υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης στον γενικό διευθυντή Ενέργειας της Κομισιό, Ντομινίκ Ριστόρι, με τον οποίο συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Αυτές είναι η μείωση των φόρων στην ενέργεια σταδιακά, τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στους ηλεκτροπαραγωγούς και εφαρμογή νέας πολιτικής σε σχέση με τις ΑΠΕ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, και τονίστηκε από ελληνικής πλευράς ότι οι τρεις βασικοί στόχοι είναι η ομαλή και αποδοτική λειτουργία της χονδρικής αγοράς, το ομαλό και αποδοτικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και η ουσιαστική μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.
Τονίστηκε ακόμη ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με νέες στρεβλώσεις, ανάλογες του παρελθόντος και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%-100% και συσσώρευσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα στη ΔΕΗ, αλλά με υιοθέτηση προτάσεων, όπως η αποφορολόγηση της ενέργειας.
Για τη λιανική αγορά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το άνοιγμα χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο και ελάχιστα λειτουργικά κόστη και με στόχο μόνο συνεπείς πελάτες, δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως είπε, το μερίδιο της ΔΕΗ σήμερα είναι 94,5%, όμως το 50% περίπου της αγοράς, (δηλαδή η υψηλή τάση, ο δημόσιος τομέας, οι αγρότες, οι δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων και οι πελάτες που έχουν κάνει ρυθμίσεις και έχουν μεγάλες οφειλές), είναι κατανάλωση που εξυπηρετεί αποκλειστικά η ΔΕΗ και κανείς ιδιώτης δεν απευθύνεται και δεν μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σ’ αυτούς.
Ανέφερε δε ότι η ΔΕΗ «αντιμετωπίζει θετικά την εμπλοκή Οργανισμών, όπως τα ΕΛΤΑ, στην εμπορία, γιατί πιστεύει ότι τα ΕΛΤΑ με τα 1500 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα απευθυνθούν σε όλες τις κατηγορίες πελατών με λογικό κέρδος και όχι με κερδοσκοπικές διαθέσεις».
Τέλος, για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η λύση που θα δοθεί, εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί στις απόψεις τους, πρέπει να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για τη ΔΕΗ και να μην οδηγήσει την επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της.