Ο δρόμος για το «δίκαιο εμπόριο» περνάει από τον Όλυμπο και φτάνει μέχρι τη Σρι Λάνκα!

Τον «δρόμο» για το δίκαιο εμπόριο, από το τσάι του Ολύμπου μέχρι τις πιπεριές τσίλι της Σρι Λάνκα, αναζητούν παραγωγοί και συνεταιρισμοί σε μια έκθεση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τη Fair Trade Hellas. Οι επισκέπτες-καταναλωτές καλούνται να ανακαλύψουν πόσο “δίκαιοι” είναι και οι ίδιοι, συμμετέχοντας στην έκθεση που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης έως τις 29 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ).

“Έχετε αναρωτηθεί ποιός παράγει τον πρωινό μας καφέ και την αγαπημένη μας σοκολάτα; Τι είναι το Δίκαιο Εμπόριο (fairtrade) και πώς συνδέεται με την πόλη μας και τις καταναλωτικές μας επιλογές;” είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνονται στους επισκέπτες προκειμένου να αντιληφθούν τον αντίκτυπο που έχει το δίκαιο εμπόριο στη ζωή τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, χθες διοργανώθηκε εκδήλωση με σύνθημα “Eat fair and local” όπου, μεταξύ άλλων, ένας παραγωγός τσίλι από τη Σρι Λάνκα και μια παραγωγός τσαγιού από τα Πιέρια, μίλησαν για την τοπική παραγωγή αλλά και για τις δικές τους πρακτικές και προκλήσεις.

‘Ενας αγρότης σε απόγνωση και μια αυτοκτονία που απετράπη

Παιδί ακόμα, ο Τάιρελ Φερνάντο (Tyrell Fernando) από τη Σρι Λάνκα, ενώ ταξίδευε με τρένο με την οικογένειά του, έγινε μάρτυρας ενός περιστατικού που θα σημάδευε για πάντα την ζωή του. Από το παράθυρο, είδε έναν άντρα να στέκεται στις γραμμές, θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο οδηγός όμως, κατάφερε να σταματήσει την αμαξοστοιχία και όταν άνδρες της ασφάλειας ανέβασαν τον άντρα στο τρένο, η ιστορία του συγκλόνισε το μικρό αγόρι.

Ο παραλίγο αυτόχειρας διηγήθηκε ότι ήταν καλλιεργητής τσίλι, αλλά δεν μπορούσε να αποπληρώσει ένα δάνειο 60 δολαρίων, που είχε πάρει για την επιχείρησή του επειδή η τιμή που έπαιρνε για την πώληση της παραγωγής του, ήταν πολύ χαμηλή. Οι μεγαλέμποροι έριχναν τις τιμές κατά την περίοδο συγκομιδής του τσίλι, με αποτέλεσμα να αγοράζουν τη σοδειά σε πολύ χαμηλές τιμές και να φέρνουν σε απόγνωση τους αγρότες.

Ο Tyrell Fernando κατάφερε να μαζέψει τα λεφτά που ήθελε ο αγρότης από τους επιβάτες στο τρένο, αργότερα εντάχθηκε στον οργανισμό “PODIE” και έγινε στη συνέχεια διευθυντής για να βοηθήσει αγρότες σαν κι αυτόν.

O οργανισμός “PODIE” συνεργάζεται με 14 συνεταιρισμούς, που απασχολούν συνολικά 1500 άτομα – από τους οποίους προμηθεύεται πρώτες ύλες για να φτιάξει μπαχαρικά και να τα εξάγει σε καταστήματα δικαίου εμπορίου. Ανάμεσά τους συνεταιρισμοί γυναικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν κυρίως την πολύ ιδιαίτερη συσκευασία των μπαχαρικών, φτιαγμένη από ένα αποξηραμένο φυτό.

Οι παραγωγοί πληρώνονται 25% – 40% περισσότερο από τις τιμές της αγοράς για τα μπαχαρικά τους και μπορούν με αυτό το επιπλέον ποσό να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Χειροποίητα φακελάκια με βιολογικό τσάι Ολύμπου

Από τα χέρια ολόκληρης της οικογένειας της Αναστασίας Μποστανίτη “περνάει” η παραγωγή και τυποποίηση του τσαγιού Ολύμπου που καλλιεργεί με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους, σε έκταση 25 στρεμμάτων στο “Κτήμα Αλθαία”, στο Ελατοχώρι Πιερίας, βόρεια του Ολύμπου.

“Προβάλλουμε το παραδοσιακό αλλά και ευεργετικό προϊόν, το τσάι Ολύμπου, στο ευρύ κοινό και την τοπική αγορά μας αλλά και στις ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα της πατρίδας μας που προσφέρουν παραδοσιακό ελληνικό πρωινό. Το εργαστήρι τυποποίησης είναι ένας χώρος 150 τ.μ., ειδικά διαμορφωμένος για την ξήρανση-διαλογή, επεξεργασία και συσκευασία του τσαγιού” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης της Fair Trade, η κ.Μποστανίτη.

Οπως εξήγησε, το τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica), το βότανο των Θεών, ήταν ανέκαθεν ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό. Ο σιδερίτης ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες από την εποχή του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου για τις ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες του και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως σε φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

“Ολα τα τσάγια που φύονται στα ελληνικά βουνά είναι εξαιρετικά, αλλά αυτό του Ολύμπου είναι ιδιαίτερο, λόγω του μικροκλίματος που επικρατεί στην περιοχή” ανέφερε η κ.Μποστανίτη υπογραμμίζοντας ότι “με πολύ μεγάλο αγώνα, η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, έχει καταφέρει να εξάγει το τυποποιημένο προϊόν σε Βέλγιο και Γερμανία και να το διαθέτει σε διάφορα σημεία πώλησης, σε όλη την Ελλάδα”.


Exit mobile version