Quantcast
Νερό Θεόνη: Από μία πηγή των Αγράφων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού - enikonomia.gr
share

Νερό Θεόνη: Από μία πηγή των Αγράφων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

 Από μία πηγή των Αγράφων, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, αναβλύζει το καλύτερο νερό του κόσμου, το Θεόνη, που απέσπασε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο βραβείο «καλύτερου εμφιαλωμένου νερού», σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και συμμετείχαν 700 νερά απ΄ όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, το βραβευμένο νερό παίρνει το «διαβατήριο» για να διεισδύσει στην αμερικανική αγορά και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του διεθνώς. Σήμερα το νερό εξάγεται σε 14 χώρες, στόχος όμως αποτελεί οι εξαγωγές να αγγίξουν το 40% της εγχώριας παραγωγής. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων σε συνάντηση της διοίκησης με εκπροσώπους του Τύπου, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Το βραβείο, που η αγορά αποκαλεί και «Oscar of waters», παρέλαβε ο Δημήτρης Τσέλιος, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΗΒ Γκρουπ ΑΕ, της εταιρείας που εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Μουζάκι του νομού Καρδίτσας

Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης βρέθηκαν στη Βιρτζίνια της Αμερικής, για να συμμετάσχουν στον παλαιότερο διαγωνισμό για εμφιαλωμένα νερά, τον Berkeley Springs, που διεξάγεται εδώ και 26 χρόνια κι έχει  αναδείξει μεταξύ άλλων νερά παγκοσμίου φήμης όπως το ιταλικό San Pellegrino, το γερμανικό Apollinaris, το γαλλικό Perrier κ.λπ.

Τρία μόλις χρόνια, αφότου εγκαινίασε την υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής της, η εταιρεία κατάφερε με το νερό της να αποσπάσει πέντε διεθνείς διακρίσεις, όμως η ανώτερη διάκριση ήταν αυτή που απέσπασε στον αμερικάνικο διαγωνισμό.  Με όνομα που έχει δανειστεί από την νεράιδα Θεόνη, την προστάτιδα των πηγών, το νερό από την Καρδίτσα ταξιδεύει καθημερινά ανά τον κόσμο, ακόμα και σε απαιτητικές αγορές, όπως είναι ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι και η Βουλγαρία, πραγματοποιώντας εξαγωγές που προσεγγίζουν το 40% των συνολικών της πωλήσεων.   Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, δημιουργώντας νέες ανάγκες για αύξηση της παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί μία νέα επένδυση, της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και να τριπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα.

Έχοντας εισπράξει την αποδοχή του κόσμου κι έχοντας εξασφαλίσει διεθνείς διακρίσεις, η εταιρεία ανεβάζει τον πήχυ πιο ψηλά και ετοιμάζεται να υλοποιήσει νέα επενδυτικά σχέδια. Μεταξύ άλλων σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, σε νέους τομείς, όπως στο λανσάρισμα γυάλινων συσκευασιών, ενώ επιδιώκει να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της στην κατηγορία των ανθρακούχων νερών. Στην εσωτερική αγορά το νερό Θεόνη, έχει τοποθετηθεί σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένες τοπικές αλυσίδες, ενώ παρουσία διαθέτει επίσης και στο κανάλι της εστίασης.

Για το 2016, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν στα 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. που πραγματοποίησε το 2015.

 

Το όνειρο

 

 Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ΑΗΒ Γκρουπ ΑΕ βρίσκονται στη Βατσουνιά Μουζακίου και εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2013. Εκεί μεταφέρεται για να εμφιαλωθεί το νερό που αναβλύζει σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στα Άγραφα, στις πηγές της Γκούρας. 

Το εμφιαλωτήριο νερού, ήταν το όνειρο ζωής του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Βασίλη Τσέλιου, με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον ξενοδοχειακό και τον τομέα μαζικής εστίασης στην Αμερική, ποτέ του όμως δεν εγκατέλειψε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κάθε φορά που την επισκεπτόταν, εξέφραζε το θαυμασμό του για το πολύ καλό νερό που έχει την ευλογία ο τόπος να ρέει άφθονο από τα όρη των Αγράφων.  Η ιδιαίτερη γεύση του, ώθησε τον Β. Τσέλιο να ξεκινήσει τις έρευνες, προκειμένου να ελέγξει την ποιότητα των νερών της περιοχής, καταλήγοντας τον Νοέμβριο του 1996 να ιδρύσει την εταιρεία Α.Η.Β. Γκρουπ Α.Ε. στη Βατσουνιά, – 10 χλμ. από το Μουζάκι και 40 χλμ. από την Καρδίτσα – , με αποκλειστικό σκοπό την εμφιάλωση νερού.  Το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το εργοστάσιο είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία, που το αναφέρει και στο προφίλ της περιγράφοντας την περιοχή ως εξής: «Η Βατσουνιά βρίσκεται σε υψόμετρο 430 μ., αραιοκατοικημένη και πνιγμένη μέσα σε δάση από καστανιές, έλατα και δρύες».   Προτού ακόμα αποσπάσει τις διεθνείς διακρίσεις, η εταιρεία αναφερόταν στο εξαιρετικό πόσιμο νερό που διαθέτει η περιοχή, το οποίο σύμφωνα με χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας

Προτού κερδίσει το «Οσκαρ των νερών», η εταιρεία απέσπασε και άλλα βραβεία ανώτερης γεύσης, όπως το χρυσό βραβείο στον Διεθνή Οργανισμό Ποιότητας Monde Selection, το Χρυσό βραβείο DLG ποιότητας και γεύσης το 2016, ενώ πριν από δύο χρόνια βραβεύτηκε και από τον Διεθνή Οργανισμό Γεύσης και Ποιότητας, iTQi, στις Βρυξέλλες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.