Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και Εξοικονομώ για επιχειρήσεις – Όλα όσα είπε ο Γεωργιάδης

επιχειρήσεις

επιχειρήσεις

Έρχονται ανακοινώσεις για νέα προγράμματα ΕΣΠΑ συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε δείπνο που ήταν αφιερωμένο στην Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα που διοργάνωσε  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πρώην Κυβερνείο (Παλατάκι) στην Καλαμαριά, άμεσα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν μεγάλη εξοικονόμηση στο ρεύμα μέσα από παραγόμενη ενέργεια για ιδιοκατανάλωση.

«Θα πρέπει όμως να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι πρέπει να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος. Μπαίνουμε στον πιο δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών. Δεν φοβόμαστε, έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, ξέρουμε τι θα κάνουμε σε κάθε σενάριο, όλοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπροστά μας υπάρχει μια μεγάλη, παγκόσμια ανηφόρα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πιερρακάκης: Περίπου 1.500 υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι πλέον, περίπου 1.500 υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά, διευκολύνοντας τους επιχειρηματίες αλλά και όλους τους πολίτες. «Φέτος θα περάσουμε το ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές, αριθμός που το 2018 ήταν στα 8,8 εκατομμύρια, δηλαδή λιγότερο από μία συναλλαγή ανά πολίτη. Αυτή η μεγάλη αλλαγή, γίνεται με μία μικρή αλλαγή κάθε μέρα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Γεωργιάδης: Ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να βάλουν ΜμΕ ηλιακά πάνελ, έως 10 κιλοβάτ, για ιδιοκατανάλωση, όχι για net metering

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης είπε επίσης σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Ιδρύματος Konrad Adenauer που έγινε με θέμα «Ενεργειακά προβλήματα και στήριξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων» ότι ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα, όχι για net metering, αλλά για ιδιοκατανάλωση, ενώ ετοιμάζεται και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει ήδη τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πολύ μεγάλη πίεση, και μπορεί, όπως είπε, εδώ να υπάρχει η συνήθης γκρίνια και οι αλληλοκατηγορίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιδότηση στο ρεύμα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ρεύμα σήμερα είναι 11 φορές ακριβότερο από ό,τι ήταν πέρυσι. Δηλαδή όσο πληρώνατε λογαριασμό ρεύματος πέρυσι θα το πολλαπλασιάσετε επί 11 για να είστε στις τιμές που είναι φέτος. Το ότι δίνουμε την επιδότηση είναι πολύ ευεργετικό, γιατί διασώζουμε και νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είχαν γονατίσει αν αυτή η επιδότηση δεν υπήρχε» τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η επιδότηση δεν επαρκεί και να φροντίζουν για ενεργειακή εξοικονόμηση, είτε μέσω μείωσης της κατανάλωσης είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ σημείωσε ότι «ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα, όχι για net metering, αλλά για ιδιοκατανάλωση».

Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Επιλέξαμε να φτάσουμε σε μια επιδότηση της κατανάλωσης που πιάνει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά δεν φτάνει στο σημείο εκείνο όπου χρειάζεται σύνδεση στο δίκτυο ώστε να μην έχεις το εμπόδιο του ΔΕΔΔΗΕ και να βάζεις ηλιακά πάνελ τέτοια που θα σου επιτρέψουν σχεδόν να μηδενίσεις την κατανάλωση του ρεύματός σου. Και άρα, με αυτό τον τρόπο να μετατρέψουμε τις υψηλές τιμές ενέργειες από ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Επομένως, συνέχισε ο ίδιος, και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις είναι καθ΄ οδόν και τα προγράμματα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια είναι ήδη σε εφαρμογή «και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα αντίστοιχα για net metering για τη μεσαία βιομηχανία και βιοτεχνία, εκεί πια που οι ανάγκες είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερες. ‘Αρα, δεν μπορούμε να μείνουμε στο χαμηλό ενεργειακό εύρος που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση.

Και με αυτό τον τρόπο γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες, μέσα στο δύσκολο χειμώνα του 2022-2023 να δούμε πολύ μεγάλη αλλαγή στην θετική μας οικονομία».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στόχος είναι προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας να αυξηθεί κατά πολύ η παραγόμενη, στο μείγμα μας, κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Όταν θα μειώσουμε την εισαγωγή των ορυκτών καυσίμων και θα μπορούμε να κινούμε την οικονομία μας από τον ήλιο και τον άνεμο, τότε δεν θα έχουμε μόνο φτηνότερη ενέργεια, θα έχουμε και πολύ μικρότερο εμπορικό έλλειμμα και άρα εξαιρετικά ανταγωνιστικότερη οικονομία» τόνισε ο υπουργός.

 

 

 

 

Exit mobile version