Μικροί – μεγάλοι φωνάζουν όλοι για τις Κυριακές

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που ορίζει σε ποιες περιοχές της χώρας απελευθερώνεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος, νέα μάχη ξέσπασε στον προαιώνιο πόλεμο μεταξύ των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, για τις Κυριακές αφού θεωρούν ότι η απελευθέρωση δεν πρέπει να έχει γεωγραφικούς περιορισμούς.

Αυτή τη φορά το γάντι έριξαν οι μεγάλοι του λιανεμπορίου αλλά προς την κυβέρνηση. Αν και υπέρμαχοι της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θέτουν υπό αμφισβήτηση την υπουργική απόφαση διατυπώνοντας ερωτηματικά για τα κριτήρια που έθεσε όσον αφορά την επιλογή των περιοχών στις οποίες θα ανοίγουν τα καταστήματα και τον αποκλεισμό των υπολοίπων.
Η μακροσκελής ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, χθες το απόγευμα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. «Η κριτηριακή επιχειρηματολόγηση υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης» αναφέρουν οι μεγάλοι του λιανεμπορίου απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση. Σημειώνουν μάλιστα ότι «όλα τα κριτήρια που παρατίθενται είναι πρόχειρα διατυπωμένα και αστήρικτα από πλευράς στοιχείων» και ότι η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο την πολιτεία αλλά και τους θεσμούς που από τη μια υπερθεματίζουν υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά από την άλλη «εγκλωβίζονται σε θέματα μικροπολιτικής διαχείρισης με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών».

Θέμα ανταγωνισμού

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει τη θέση τους υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές – θέση η οποία είχε και έχει απέναντι τους μικρούς της αγοράς αλλά και τους εργαζομένους. Ωστόσο, όπως λένε, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απελευθερώσει μερικώς την αγορά τούς βρίσκει αντίθετους αφού ο τρόπος με τον οποίο έγινε προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανταγωνισμό.

«Οφείλει η πολιτεία να μας δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συνιστούν βασικό πόλο έλξης τουριστών – επισκεπτών – καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο δείκτης τουριστικής επισκεψιμότητας δεν συναρτάται μόνο με το κριτήριο της εγγύτητας σε παραθαλάσσιο χώρο ή του αριθμού των κλινών φιλοξενίας επισκεπτών αλλά και με το κριτήριο του προορισμού σε μεγάλα εμπορικά σημεία» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ.
Προσθέτουν μάλιστα ότι ενώ παρέχεται το δικαίωμα σε μικρά και μεσαία καταστήματα να ανοίγουν, τα οποία όμως δεν το επιθυμούν, αντίθετα τα άλλα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία που το επιθυμούν στερούνται του δικαιώματος αυτού. «Με αυτό τον τρόπο διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ο μοναδικός παράγων που προάγει τη μείωση των τιμών» λένε και τονίζουν ότι το μήνυμα που μεταφέρεται προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές είναι πως «η χώρα δεν επιθυμεί μεγάλες επενδύσεις οι οποίες εκτός των άλλων είναι και φορείς υγιούς επιχειρηματικότητας».

Προσφεύγουν στο ΣτΕ μικροί και εργαζόμενοι
Από την πλευρά τους, οι μικροί λιανέμποροι και οι εργαζόμενοι αντιδρούν και εκείνοι αλλά για τους δικούς τους λόγους και δηλώνουν ότι θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την απόφαση της κυβέρνησης με προσφυγή στο ΣτΕ. Για αυτούς, το επιχείρημα της «απελευθέρωσης» της αγοράς, σε ένα περιβάλλον «όπου η οικονομία της χώρας τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο και η επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls, είναι προσχηματικό». Μάλιστα οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις θεωρούν ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η καθολική απελευθέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές και προαναγγέλλουν ότι θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα επιχειρηθεί.
Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το βασικό σκεπτικό για την επιλογή περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (στους δήμους της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδα, στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης) είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση.

Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν:
* Ο αυξημένος αριθμός αεροπορικών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.
* Ο αυξημένος αριθμός αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών.
* Το ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών και του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών.
* Η συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας.
* Η αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
* Η σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων στις οριζόμενες στην απόφαση περιοχές, όπως αυτή αποτιμήθηκε σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

Πηγή: Τα Νέα


Exit mobile version