Μειώσεις μισθών και εθελουσία έξοδος στο επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ

Μείωση μισθολογικής δαπάνης μέσω περικοπών μισθών και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ, το οποίο έχει κατατεθεί με την ελπίδα να διασωθεί η εταιρεία.

Τα ΕΛΤΑ που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με πιθανό «λουκέτο», καλούνται να διαχειριστούν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ την ίδια στιγμή έχουν απαιτήσεις από φορείς του Δημοσίου.

Τα έσοδα της εταιρείας ακολουθούν φθίνουσα πορεία, μεταξύ 2015 και 2017, με την πτώση να ανέρχεται (σωρευτικά) στο 9,2%. Συγκεκριμένα, από 288 εκατ. ευρώ λειτουργικά έσοδα το 2015, η εταιρεία το 2017 αναμένεται να καταγράψει λειτουργικά έσοδα 260 εκατ. ευρώ.

Τα ετήσια έσοδα, που είχαν προϋπολογιστεί για την παροχή καθολικής υπηρεσίας, διαμορφώνονταν στα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο πλέον αυτά δεν θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα παραπάνω έτη.

Σε περίπτωση μη λήψης πρόσθετων μέτρων, τα ΕΛΤΑ αναμένεται να καταγράψουν ταμειακό έλλειμμα 4,8 εκατ. ευρώ τον μήνα, όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους το συσσωρευμένο έλλειμμα αγγίζει τα 25 εκατ. περίπου. Η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει μηνιαίες ζημίες 2,6 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας στα 15 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα που προβλέπονται, είναι η αύξηση των εσόδων μέσω μέτρων που δεν προβλέπονται (με εξαίρεση την είσοδο στην ενέργεια) στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η επαναφορά της υπηρεσίας Express με στόχο να εισφέρει 5,25 εκατ. ευρώ, έσοδα από εκτελωνισμό που θα φτάσουν τα 296.000 ευρώ και αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής που αναμένεται το ίδιο έτος να ενισχύσει τα έσοδα κατά 500.000 ευρώ. Εάν συνυπολογιστεί και η είσοδος στην αγορά ενέργειας (5,5 εκατ. ευρώ το 2017), τότε οι αναπτυξιακές δράσεις προβλέπεται να ενισχύσουν τα ΕΛΤΑ κατά 11,546 εκατ. ευρώ.

Πέραν όμως της ενίσχυσης των εσόδων, έμφαση δίνεται στην περιστολή δαπανών, η οποία κρίνεται επιτακτική προκειμένου να διακοπεί η φθίνουσα πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Στόχος είναι το μηνιαίο εργατικό κόστος της εταιρείας να περιοριστεί στα 13,892 εκατ. ευρώ (από τον Σεπτέμβριο του 2017) από 17,773 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους.

Μισθολογικό κόστος

Η εξοικονόμηση κατά 3,881 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους εποχικού προσωπικού. Σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 897.000 ευρώ μηνιαίως και αφορά 1.035 άτομα. Η πρόταση του σχεδίου προβλέπει την άμεση πρόσληψη 540 ατόμων με κόστος 464.400 ευρώ μηνιαίως, περιορισμένο δηλαδή κατά 432.600 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η αποχώρηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περίπου 250-300 άτομα με μέσο μεικτό κόστος μισθοδοσίας 3.100 ευρώ. Η εξοικονόμηση για τα ΕΛΤΑ θα αγγίξει σε μηνιαία βάση τα 930.000 ευρώ. Απαραίτητη κρίνεται η μείωση του αριθμού των υπερωριών που καταβάλλονται στη διανομή, μέσω της αναδιοργάνωσης του συγκεκριμένου τομέα. Στόχος είναι να καταβάλλονται υπερωρίες μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γεγονός το οποίο θα περιορίσει τις δαπάνες κατά 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζομένους για μείωση της μισθοδοσίας προσωπικού κατά 13,8%. Η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλίσει στα ΕΛΤΑ 2,238 εκατ. ευρώ μηνιαίως με στόχο την εφαρμογή από τον Ιούλιο. Στο επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ αναφέρεται ότι «το συνδικάτο κλήθηκε ήδη σε διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτυπώνει τη μείωση της μισθοδοσίας, την αναστολή καταβολής της αποζημίωσης και την αλλαγή του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», διατύπωση η οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποιήσεις στον κανονισμό εργασίας.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version