Δημόσια πρόσκληση προς στους γουνοποιούς της Καστοριάς για την ενίσχυση των επιχειρήσεων τους, απεύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.
Ο Δημήτρης Μάρδας κάλεσε τους επιχειρηματίες να υποβάλλουν προτάσεις για να διεκδικήσουν 350 εκατ. ευρώ προς όφελος τους, χρήματα που υπάρχουν στο υπουργείο Εξωτερικών και που αφορούν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της βίζας που έχουν προκύψει με τους Ρώσους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, σημείωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα πέρα του ότι έχει παρουσιαστεί μια ισχυρή ζήτηση από την αγορά της Ρωσίας για την Ελλάδα.
Στείλαμε προσωπικό για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, διαπιστώσαμε ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμέναμε. Άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν -συνέχισε- ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα. Σε ότι αφορά τις απλοποιήσεις στις διαδικασίες έκδοσης βίζας δήλωσε ότι «η αναθεώρηση της διαδικασίας χορήγησης βίζας Σέγκεν που έγινε τελευταία, είχε ως αποτέλεσμα η έκδοση βίζας να γίνει περισσότερο χρονοβόρα για όλα τα κράτη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ταχύτεροι ακολουθώντας όμως τις διαδικασίες».
Ο υφυπουργός των Εξωτερικών αναγνώρισε ότι η παρουσία των προϊόντων της γούνας στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζεται από εξωγενής παράγοντες και δήλωσε ότι ως κυβέρνηση «παρεμβαίνουμε κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις προς όφελος μας». Από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως παρότρυνε τους Έλληνες γουνοποιούς «να αυξήσουν το μερίδιο τους σε άλλες αγορές όπως της Κίνας, της Κορέας και των χωρών του Κόλπου, ώστε να επηρεάζονται λιγότερο από τους κραδασμούς της Ρώσικης Οικονομίας». Διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες, ότι όλες οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν στις εμπορικές και τελωνειακές σχέσεις «θα συζητηθούν στην μικτή διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί από κοινού με τους Ρώσους και που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση έκδοσης βίζας σε Ρώσους εμπορικούς επισκέπτες, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χάσουν ακόμη και τις προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ με προορισμό την Θεσσαλονίκη και κατάληξη την Καστοριά.
Ζήτησε από τον υπουργό, να δώσει λύση που να έχει περισσότερο μακροχρόνια και όχι εποχιακά χαρακτηριστικά. Εκτός από τα προβλήματα που αφορούν την διεθνή συγκυρία, το εμπάργκο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, την πτώση του ρουβλίου που έχει συνέπεια την δραματική μείωση της αγοραστικής ικανότητας των Ρώσων, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε ότι «τα capital controls προστέθηκαν στο παραπάνω βεβαρημένο κλίμα προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες και επηρεάζοντας αρνητικά τον κλάδο που έχει εξαγωγικό και εξωστρεφή χαρακτήρα».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ανάφερε ότι στην Καστοριά οι άνεργοι μόλις ξεπέρασαν τους εργαζόμενους και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα η περιφέρεια «θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αφορούν τη ν δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης και κατάρτισης νέων ανέργων». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στην ψηφιακή αποτύπωση που θα πρέπει να φέρουν τα προϊόντα γούνας όπου στο τσιπ θα εμπεριέχονται πληροφορίες που θα αφορούν την ποιότητα του προϊόντος.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του συνδέσμου γουνοποιών Καστοριάς, τους βουλευτές Ολυμπία Τεληγιωρίδου, και Θέμη Μουμουλίδη, περιόδευσε στα περίπτερα της Έκθεσης και μίλησε με αρκετούς από τους επιχειρηματίες.
Η 41η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς συγκαταλέγεται στα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά γεγονότα, κατέχει υψηλή θέση στον διεθνή ανταγωνισμό και συμμετέχουν 103 εκθέτες και πεντακόσιοι εμπορικοί επισκέπτες από την Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Κορέα, την Κίνα, την Δανία και άλλες χώρες.
Η ελληνική γουνοποιία έχει το δικό της δυνατό αποτύπωμα στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη και σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου των γουνοποιών Γιάννη Κορεντσίδη, σήμερα στην Καστοριά και την Σιάτιστα, λειτουργούν 1.500 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις γούνας, όπου απασχολούν περίπου δέκα χιλιάδες εργαζόμενους.