Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Κλυδωνίζεται η ελληνική επιχειρηματικότητα, από τα λουκέτα που βάζουν ακόμα και ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, καθώς και από τις κινήσεις εταιρειών να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, διακόπτοντας τη λειτουργία παραγωγικών μονάδων ή προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις.
Η σημερινή είδηση ότι η βορειοελλαδίτικη εταιρεία Αφοί Καρυπίδη έβαλε λουκέτο σε 130 καταστήματα σούπερ μάρκετ, οδηγώντας στην ανεργία 1.400 εργαζομένους, έσκασε λίγες ημέρες μετά το κανόνι της Ηλεκτρονικής Αθηνών. Με αφορμή το λουκέτο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι μέχρι πριν έναν μήνα, τα καταστήματα λειτουργούσαν με τη φίρμα του ομίλου Μαρινόπουλου, αλλά η συνεργασία διακόπηκε.
Ελληνικές επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου για τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς. Βρίσκονται σε δεινή θέση γι΄αυτό και αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους και σε συρρίκνωση του δικτύου τους, εάν πρόκειται για εταιρείες λιανικής. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ελληνικής εταιρείας ενδυμάτων Raxevsky, η οποία λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρέθηκε, περιόρισε τον αριθμό των καταστημάτων της στα 26 από τα 55 που διέθετε προ κρίσης, καθώς και τα λειτουργικά της έξοδα, ενώ τελευταία καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων, όπως προέκυψε από την ερώτηση που έκαναν στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ. Η διοίκηση της εταιρείας ζητά εναγωνίως να υπάρξει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 Β του πτωχευτικού, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.
Οι αντίξοες συνθήκες της αγοράς έχουν προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες προχωρούν σε κλείσιμο εργοστασίων τους για να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα. Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η ΦΑΓΕ, η οποία είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από τον κλάδο του γάλακτος βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο στο Αμύνταιο επειδή «η εν λόγω δραστηριότητα ήταν ασύμφορη» όπως ανακοίνωσε. Αλλά και η 3E – Coca Cola, πέντε μήνες πριν, είχε κλείσει το εργοστάσιο στο Βόλο, μεταφέροντας στη συνέχεια τις δραστηριότητες της στο εργοστάσιό που διαθέτει στο Σχηματάρι.
Εκτός από το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων, το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στο δίλημμα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, επικαλούμενες τη φορολογική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας,. Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο φυγής, όπως προέκυψε από έρευνα του δικτύου επιχειρήσεων Endeavor, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Ανάμεσα στις εταιρείες που εξετάζουν τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό, ήταν και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η οποία ωστόσο στη συνέχεια έσπευσε να διαψεύσει την είδηση. Τα προηγούμενα χρόνια, την έδρα τους στο εξωτερικό είχαν μεταφέρει η Coca Cola στη Ζυρίχη, η ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο. Όπως είχε ανακοινώσει τότε, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η απόφασή της να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό με βασική αιτία το αδύναμο εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον ήταν η υψηλή φορολόγηση και το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Σε αναδιάρθρωση όμως βρίσκεται και ο όμιλος εταιρειών Δαυίδ. Εστιάζοντας στην Frigoglass που δραστηριοποιείται στα επαγγελματικά ψυγεία, η εταιρεία προσπαθεί να την βγάλει από τη ζημιογόνο πορεία. Η μετοχή της εταιρείας τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε καθεστώς επιτήρησης. Λίγα χρόνια πριν, ο όμιλος είχε αναγκαστεί να κηρύξει σε πτώχευση την εταιρεία Κατσέλης (Nutriart).
Αγωνία για την επόμενη ημέρα και από τους εκδοτικούς Οίκους. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο εκδοτικός Οίκος Λιβάνη, με ιστορία 44 και πλέον χρόνων, είδε τη μετοχή του να μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης. Οι ζημιές του ομίλου ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ γι΄ αυτό και η εταιρεία σχεδιάζει αναδιάρθρωση της δομής της, καθώς και στήριξη της θυγατρικής της Εκδόσεις Επίκαιρα, λόγω προοπτικών περαιτέρω κυκλοφορίας του περιοδικού «Επίκαιρα». Τα προηγούμενα όμως χρόνια, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης είχαν λυγίσει επίσης ο όμιλος Λυμπέρη και οι εκδόσεις ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου.
«Η οικονομική ύφεση, το δύστροπο φορολογικό πλαίσιο, η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, η γραφειοκρατία, η αβεβαιότητα και τα επενδυτικά κίνητρα των χωρών του εξωτερικού είναι ίσως οι σημαντικότεροι λόγοι της συρρίκνωσης της αγοράς που έχει ως απόρροια τα κανόνια ή τη μεταφορά των εδρών μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα» υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς.
Οι περισσότερες από αυτές που έβαλαν λουκέτο, υπήρξαν κάποτε ισχυρές εταιρείες που απασχολούσαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα προσωπικό, όπως για παράδειγμα η χαρτοβιομηχανία Softex και η Ηλεκτρονική Αθηνών που αποτελούν και τα πιο πρόσφατα «λουκέτα». Στον τομέα μάλιστα των ηλεκτρονικών είχε προηγηθεί η αποχώρηση από τη χώρα μας των σημάτων Electroworld και Saturn και το λουκέτο της αλυσίδας Εικόνα – Ήχος, ενώ στον τομέα της χαρτοβιομηχανίας, πριν από τη Softex, δύο χρόνια πριν είχε κλείσει η χαρτοποιία Diana.