Quantcast
Κέρδισε το στοίχημα το Χ.Α. κόντρα στα σημάδια των καιρών - «Μάζεψε» πάνω από 150 εκατ. ευρώ η Dimand - enikonomia.gr
share

Κέρδισε το στοίχημα το Χ.Α. κόντρα στα σημάδια των καιρών – «Μάζεψε» πάνω από 150 εκατ. ευρώ η Dimand

δημοσιεύτηκε:

Αν και το να επιχειρήσει κάποια εταιρεία να αντλήσει κεφάλαια από το Χρηματιστήριο αυτή την «ταραχώδη» για τις αγορές περίοδο μοιάζει παρακινδυνευμένο, εντούτοις το «στοίχημα» φαίνεται πως το κέρδισε  η Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων Dimand: Το συγκεκριμένο σχήμα προχώρησε σε δημόσια εγγραφή για είσοδο στο Χ.Α., φιλοδοξώντας να «σηκώσει» έως 120 εκατ. ευρώ, αλλά οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η δημόσια προσφορά άρχισε την Τετάρτη 29 Ιουνίου και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Υπερκαλύφθηκε η προσφορά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δημόσια προσφορά της IPO Dimand έχει υπερκαλυφθεί, όπως και το λεγόμενο green shoe (δικαίωμα προαίρεσης αγοράς ως 931.800 υφιστάμενων μετοχών κυριότητας των νυν κοινών μετόχων) και υπολογίζεται πως η τελική ζήτηση θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα συνιστά ένα στοίχημα και για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κρίνει πολλά: Είτε θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εισαγωγές εταιρειών, είτε θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά.

Πάντως η Dimand είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση εταιρείας:  Έχει γοργή ανάπτυξη και διατηρεί ένα σύνθετο χαρτοφυλάκιο έργων με μεγάλη διασπορά κινδύνου, καθώς συμμετέχει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα (νέο γήπεδο ΑΕΚ, Πύργος Πειραιά, κτήριο Kaizen στο Μαρούσι, ανάπλαση εγκαταστάσεων Παπαστράτος κ.α.), ενώ εμπλέκεται και η ίδια στο κατασκευαστικό κομμάτι.

Διαφέρει δηλαδή από τις «κλασικές» εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) οι οποίες αναθέτουν σε τρίτους το κατασκευαστικό κομμάτι.

Η Dimand έχει ενεργό ρόλο, κινούμενη στη λογική του developer (κατασκευάζει βρίσκει μισθωτές και πουλάει τα ακίνητα που αναπτύσσει), κάτι που της προσδίδει προστιθέμενη αξία, καθώς ελέγχει στο 100% τις κατασκευές άρα και την αξία του ακινήτου και συνδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιο, αναβαθμίζοντάς το ενεργά.

Η δραστηριότητα της εταιρείας

Η ελληνική εταιρεία έχει εκτενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία συμμετέχει σε πολλά project που «τρέχει» η Dimand, ενώ σχετίζεται μετοχικά και με το HIG Fund.

Μεταξύ, άλλων τον περασμένο Νοέμβριο η Dimand «χτύπησε» μέσω διαγωνισμού το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων, το οποίο και απέκτησε έναντι περίπου 26 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει αναλάβει την ανάπλαση του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στον Βοτανικό, έκταση 50 στρεμμάτων, ενώ προχωρά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων με την ονομασία Importex στη Λεωφόρο Συγγρού.

Κατασκευάζει ακόμη τα νέα γραφεία της Kaizen (Kaizen Campus) δίπλα στο The Mall Athens, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το φθινόπωρο.

Η εταιρεία έχει παρουσία και στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη του συγκροτήματος γραφείων Hub 26, συνολικής επιφάνειας 21.200 τ.μ. και αξίας άνω των 35 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023, βοηθώντας στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής πέριξ του παλαιού εργοστασίου της Ζυθοποιϊας ΦΙΞ.

Η δημόσια εγγραφή

Η Dimand εξέδωσε 6.538.100 νέες κοινές μετοχές, που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης. Προβλέπεται, επίσης, η διάθεση ως του 5% των νέων μετοχών σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (προσωπικό ή ως 100 συνεργάτες).

Στην αύξηση έχει συμφωνηθεί να συμμετέχουν με 25 εκατ. ευρώ το family office της Μαριάννας Λάτση, Latsco και το fund του George Elliott, Orasis.

Από τα σχεδόν 98 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει η Dimand, οι δύο cornerstone επενδυτές, Orasis και Latsco θα επενδύσουν 10 εκατ. και 15 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή το 1/4 της έκδοσης και επίσης θα είναι μέτοχοι με 3,57% και 5,35%. Σε περίπτωση, μάλιστα, υπερκάλυψης της έκδοσης, η Latsco και η Orasis θα λάβουν 100% και 80%, αντίστοιχα, της αιτούμενης συμμετοχής τους.

Οι μέτοχοι έχουν διαθέσει το 35% του κεφαλαίου τους, που σημαίνει ότι μετά την ΑΜΚ και όταν η Dimand θα διαπραγματεύεται στην κύρια αγορά, θα διαθέτει 18,68 εκατ. κοινές μετοχές και 4.048.200 προνομιούχες μετοχές, οι οποίες τώρα είναι κυριότητας της HIG Capital.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, βασικός μέτοχος,θα κατέχει το 55,25% αντί 63,75% που έχει σήμερα και επίσης, στο προσωπικό της εταιρείας θα διατεθεί ποσοστό περί του 4,97% των νέων μετοχών (1,74% του μετοχικού κεφαλαίου).

Και… green shoe

Αξίζει να σημειωθεί στη διαδικασία της διάθεσης μετοχών, έχει ενταχθεί και δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (green shoe) 931.800 μετοχών, κάτι που επιτρέπει τις πράξεις για την υποστήριξη της τιμής.

Πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος, αποκαλούμενη green shoe; Από τη στιγμή που οι 931.800 μετοχές  παραχωρηθούν στο κοινό, σε ίδια τιμή με εκείνη της δημόσιας προσφοράς, το ποσό της πώλησης θα πάει στους αναδόχους.

Δεν πρόκειται όμως για μια εξτρά παροχή προς τους αναδόχους, αλλά για κεφάλαια που μπορεί να διοχετευθούν για την ενδεχόμενη σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής. Αν αυτό απαιτηθεί από τις περιστάσεις, με άλλα λόγια στην περίπτωση που η μετοχή, όταν ξεκινήσει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, υποχωρήσει κάτω από την τιμή διάθεσης.

Τότε, οι ανάδοχοι, με το κεφαλαιακό «στοκ» που διαθέτουν θα είναι σε θέση να αγοράζουν μετοχές, έτσι ώστε να αποκαθιστούν την ισορροπία στις τιμές.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι το «χαρτί» της Dimand όταν μπει στο χρηματιστήριο, θα έχει για διάστημα 30 ημερών ένα «δίχτυ ασφαλείας». Με τις παρεμβάσεις των αναδόχων να αναχαιτίζουν τις ενδεχόμενες πιέσεις των πωλητών.

Αν στο διάστημα των 30 ημερών δεν απαιτηθεί καμία στήριξη της μετοχής, τότε οι ανάδοχοι επιστρέφουν στους βασικούς μετόχους το ποσό από τη διάθεση των τίτλων που εκείνοι κατείχαν.

Αν απαιτηθεί στήριξη, τότε οι ανάδοχοι μπορεί να αγοράσουν από το «ταμπλό» (όποτε εκείνοι κρίνουν) μετοχές των οποίων ο αριθμός δεν θα ξεπερνά εκείνον του green shoe. Δηλαδή 931.800 «κομμάτια». Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω μετοχές  επιστρέφονται στους δικαιούχους βασικούς μετόχους, που αρχικά τις παραχώρησαν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.