Καββαθάς: Με πλαστικό χρήμα το 50% του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων

Ξεπερνά πλέον το 50% του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων η χρήση πιστωτικών καρτών, τη στιγμή που πριν από την επιβολή των capital controls διαμορφωνόταν σε περίπου 20%, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Είμαστε υπέρ της χρήσης πιστωτικών καρτών γιατί σταματάει η φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό, σταματάει άρα ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σημαντικό πρόβλημα για το μέτρο της υποχρεωτικής αποδοχής της πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις από την 1η Φλεβάρη του 2017 «παραμένει η υψηλή προμήθεια των τραπεζών». Κατά τον κ.Καββαθά, ενώ «ισχύει στη χώρα όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κοινοτική οδηγία 251-751 του Δεκεμβρίου του 2015, που λέει ότι στο πλαστικό χρήμα, στις πιστωτικές κάρτες, η προμήθεια πρέπει να είναι μέχρι 0,3% και στις χρεωστικές μέχρι 0,2%, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε από 0,8 έως και 2,5%».

Ο κ. Καββαθάς προσθέτει πως σε επιχειρήσεις όπως στα βενζινάδικα και σε ορισμένους κλάδους όπως τα περίπτερα, όπου γίνεται κατά κόρον χρήση τερματικών POS, το ποσοστό κέρδους είναι καθορισμένο εξαρχής και εάν γίνει χρήση κάρτας «είναι σαν να μην έχει πουλήσει ο επαγγελματίας».

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πίεση για μείωση των εν λόγω προμηθειών προς τις Τράπεζες και γίνονται διαβουλεύσεις σε κλαδικό επίπεδο, ενώ έμφαση προς την κατεύθυνση αυτή δίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στη θέση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία έχει και «ρόλο εποπτικό του τραπεζικού συστήματος». Τονίζει δε πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο κόστος της προμήθειας των τραπεζών «θα βλέπουμε πολλές ταμπέλες σε καταστήματα που θα λένε “δεν χρησιμοποιώ, δεν δέχομαι POS, πιστωτική, χρεωστική κάρτα”» κάτι που ισοδυναμεί με κλείσιμο της επιχείρησης «αφού οι καταναλωτές θα “κόψουν” τα μαγαζιά που δεν έχουν POS».

Σημαντικό εμπόδιο στη διάδοση της χρήσης των POS και της χρήσης του πλαστικού χρήματος είναι και η λειτουργία ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις: «Πρέπει να δούμε και τι θα κάνουμε με το ακατάσχετο» κάτι που «δεν αποδέχθηκαν οι θεσμοί» και ένα «μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή του πλαστικού χρήματος» καταλήγει ο κ. Καββαθάς.


Exit mobile version