Καραμούζης: Aνάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν θα έλθει

Tη συνεπή εφαρμογή των συμφωνηθέντων ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Εurobank Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Όπως εξήγησε από το βήμα της γ.σ., η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και οι ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών δεν θα έρθει

Ειδική μνεία έκανε στις ιδιωτικές επενδύσεις, καλώντας την ελληνική επιχειρηματικότητα να δείξει «εθνική αυτοπεποίθηση» και εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρήζουν νέας κεφαλαιακής στήριξης.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του τρεις κρίσιμες προκλήσεις:

– Η πρώτη αφορά στην ανάγκη ρευστότητας, κάτι που στερεί σήμερα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς το χάσμα μεταξύ δανείων και καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο δανεισμός του τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

– Η δεύτερη πρόκληση είναι η σημαντική μείωση των NPLs. Σήμερα το σύνολο των NPLs φτάνει τα 85 δισ. ευρώ και των NPEs φτάνει τα 116 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικές προβλέψεις 58 δισ. ευρώ.

– Η τρίτη πρόκληση είναι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος. Πρόκειται για κίνηση που θα απελευθερώσει τις τράπεζες καθώς θα άρει μια σειρά από περιορισμούς.

Exit mobile version