Hellenic Train: Με το «σταγονόμετρο» οι επενδύσεις

Τέμπη

Οι Ιταλοί αγόρασαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ. ευρώ και θα επιχορηγούνται με 50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2036. Η σύμβαση για την αποζημίωση των άγονων γραμμών και τα παρωχημένα τρένα της δεκαετίας του ’90. Με το… σταγονόμετρο οι επενδύσεις.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

H εκκωφαντική σιωπή της ιταλικής διοίκησης της Hellenic Train προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα, διότι η εταιρεία στην οποία ανήκουν οι σιδηροδρομικοί συρμοί της Ελλάδας δεν μπορεί να μη γνωρίζει τις ελλείψεις των υποδομών πάνω στις οποίες κινούνται τα τρένα της και σαφώς δεν είναι δυνατόν να μη συνεργάζεται και όπου χρειαστεί να παρεμβαίνει, έστω και με συστάσεις, όταν διαπιστώνει προβλήματα στο δίκτυο. Φέρει όμως και την αποκλειστική ευθύνη στο κομμάτι της έκδοσης των εισιτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία οφείλει εκ του αντικειμένου της να γνωρίζει πόσα εισιτήρια «έκοψε» στο τραγικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και να μην ψάχνουμε στα τυφλά τους επιβάτες του μοιραίου τρένου.

Εξάλλου, ο εκσυγχρονισμός του… γκισέ αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με βάση το επενδυτικό πλάνο που κατέθεσε όταν εξαγόρασε το 2017 την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με το ομολογουμένως χαμηλό τίμημα των 45 εκατ. ευρώ. Όσο για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Ιταλοί, επί του παρόντος εξαντλούνται στην αγορά (από τη μητρική τους εταιρεία) των τρένων Intercity (ETR 470) έναντι 47,5 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι παρωχημένης τεχνολογίας, καθώς κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, προβληματικά, όπως διαπίστωσαν και οι Ελβετοί που τα έστειλαν για παλιοσίδερα, ενώ κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνες που αντέχει το επίσης παρωχημένο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ασημένιο βέλος» (ETR 485), το τρένο με το οποίο έκανε την παρθενική της εμφάνιση η Hellenic Train στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ήρθε, έκανε πρεμιέρα και έφυγε για Ιταλία. Εν συνεχεία, οι Ιταλοί έφεραν στην Ελλάδα τα ETR 470. Πρόεδρος της Hellenic Train είναι ο Ιταλός Ντάριο Λο Μπόσκο και διευθύνων σύμβουλος ο Mαουρίτσιο Καποτόρτο, ο οποίος, σε εκδήλωση για τους σιδηροδρόμους στις αρχές του έτους, είχε δεσμευθεί για προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις μισθών.

Η «χρυσή» σύμβαση

Τα προνόμια της ιταλικής εταιρείας Hellenic Train δεν εξαντλήθηκαν στο ταπεινό τίμημα των 45 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο, από το 2017, το ελληνικό Δημόσιο την αποζημιώνει, στο πλαίσιο των υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού και Κοινωνικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), με 50 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας επί της ουσίας τα δρομολόγια των άγονων γραμμών! Μεταξύ αυτών και το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη…

Η πρώτη σύμβαση για την αποζημίωση των άγονων γραμμών υπεγράφη (ως συνέχεια της σύμβασης που είχε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη σύστασή της) με τους Ιταλούς στα μέσα του 2017 για πέντε έτη. Η δεύτερη σύμβαση υπεγράφη στις 14 Απριλίου 2022 με διάρκεια 10 έτη, συν πέντε έτη (15 συνολικά). Δηλαδή, η Hellenic Train θα λαμβάνει από το ελληνικό Δημόσιο 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2036. Θα αποζημιωθεί δηλαδή από το Δημόσιο σωρευτικά με 1 δισ. ευρώ! Από το 2017 έως σήμερα, η Hellenic Train έχει προικοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο στο όνομα της στήριξης των άγονων γραμμών με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι μεσολάβησαν και τα έτη της πανδημίας. Με βάση τον νόμο (η κύρωση της σύμβασης έγινε από τη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2022), η Hellenic Train, με την αποζημίωση που λαμβάνει, πρέπει να χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δαπάνες. Μεταξύ αυτών και η δαπάνη εξυπηρέτησης και υποστήριξης των εισιτηρίων. Το εντυπωσιακό είναι ότι, από τα 50 εκατ. ευρώ που της δίνει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, τα 19 εκατ. ευρώ αποτελούν τα τέλη χρήσης της υποδομής που πληρώνει η Hellenic Train στον ΟΣΕ! Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει τον ΟΣΕ, πάνω στις ράγες του οποίου κινούνται τα τρένα του ιδιώτη!

Η επενδυτική δραστηριότητα

Στη σελίδα 58 του εγγράφου κύρωσης της σύμβασης περιγράφεται σε σχετικό πίνακα με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο η «επενδυτική δραστηριότητα», οι επενδύσεις δηλαδή που πρέπει να κάνει η Hellenic Train, με τη σημείωση ότι «η κεφαλαιακή επένδυση του παρόχου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης υποδοχής».

Η επενδυτική δραστηριότητα της Hellenic Train περιλαμβάνει:

Το σύνολο των κεφαλαίων διαμορφώνεται στα 163,5 εκατ. ευρώ. Με βάση την ετήσια αποζημίωση των 50 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, η Hellenic Train έχει ήδη λάβει τα ποσά των επενδύσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε στο πλαίσιο των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος.

Η καταδίκη για δωροδοκία

Μόλις δύο χρόνια πριν η ιταλική RFI εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετονομάζοντάς την σε Hellenic Train, o σημερινός πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Ντάριο Λο Μπόσκο, καταδικαζόταν για δωροδοκία! Όντας επικεφαλής της RFI το 2015, ο Λο Μπόσκο είχε συλληφθεί από την αστυνομία της Σικελίας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για μίζες ύψους 58.600 ευρώ. Η δωροδοκία είχε γίνει στο πλαίσιο προμήθειας εξοπλισμού από την εταιρεία, ενώ ο 62χρονος σήμερα Λο Μπόσκο είχε καταδικαστεί για τον χρηματισμό του, εκτίοντας ποινή κατ’ οίκον περιορισμού.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Exit mobile version