H συρρίκνωση της ΔΕΗ αλλάζει το ενεργειακό τοπίο

Τη βίαιη συρρίκνωση της ΔΕΗ και την αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στη χώρα φέρνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές -όποτε υπογραφεί- με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, τη συνέχιση των δημοπρασιών ηλεκτρισμού, αλλά και τη δρομολογούμενη πώληση του 17% των μετοχών της εταιρείας, από το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν αποκλείεται δε, να υπάρξουν εξελίξεις και στον ΑΔΜΗΕ, καθώς οι διαδικασίες τείνουν να βγουν εκτός του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας του 2016 και αν έως τις 22 Απριλίου δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί η ρήτρα που προβλέπει την πώληση του 100% του Διαχειριστή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, παραδέχθηκε ότι μπορεί να μπει πωλητήριο όχι μόνον σε λιγνιτικές αλλά και σε υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, σε περίπτωση που το μάρκετ τεστ του Σεπτεμβρίου για την πώληση του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου δεν προσελκύσει επαρκές αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που είναι πιθανόν, όπως και ο ίδιος είπε.

Οσο για το ποιες μονάδες θα τεθούν προς πώληση, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα αποφασιστούν από κοινού με τη ΔΕΗ, την Κομισιόν και τους δανειστές ως το φθινόπωρο.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης θεώρησε ως δεδομένη την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών, αφήνοντας αιχμές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ότι με τις συνεχείς καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση οδήγησαν τις εξελίξεις στην πώληση των μονάδων.

«Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει ως τον Μάρτιο δεν θα είχε τεθεί ζήτημα πώλησης», δήλωσε, επικαλούμενος τις μέχρι τότε δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη, ότι οι μόνες εκρεμότητες με τους δανειστές για τα ενεργειακά είναι η ποσότητα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ) και ο νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν τελικώς η ΔΕΗ υποχρεωθεί να δώσει την αφρόκρεμα των εργοστασίων της δηλαδή τη «Μελίτη Ι», τον «Αγιο Δημήτριο V» και την «Μεγαλόπολη IV», τότε θα ανακύψουν και ποινικές ευθύνες για τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ- ΓΕΝΟΠ κ. Καρράς ζήτησε την παραίτηση του κ. Παναγιωτάκη.

Η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της πώλησης των μονάδων, με στόχο να μπλοκάρει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει τις σχετικές αποφάσεις, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζόμενων στα πάγια της ΔΕΗ, η οποία έχει προκύψει από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στη συνέντευξη η ΓΕΝΟΠ παρουσίασε βίντεο με αποσπάσματα παλαιών ομιλιών του πρωθυπουργού περί μη πώλησης της ΔΕΗ και των μονάδων της, καθώς και σχετικές δηλώσεις του υπουργού κ. Σταθάκη και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει «επιχείρηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών» με την παρουσίαση των σχετικών βίντεο σε πλατείες ανά τη χώρα.

Εν τω μεταξύ ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «η ΔΕΗ θα παραμείνει κεντρικός πυλώνας στην αγορά ηλεκτρισμού» και επικαλέστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Παρέμβαση Σκουρλέτη

Τους χειρισμούς του στην υπόθεση της ΔΕΗ προσπάθησε για ακόμα μια φορά να υπερασπιστεί ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Η ΔΕΗ έχει προβλήματα αλλά μιλούν για δεινή κατάσταση όσοι θέλουν να την απαξιώσουν για να ξεπουληθεί όσο- όσο», είπε ο κ. Σκουρλέτης, χθες, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Είναι διαφορετικό να θέλει η ΔΕΗ να πουλήσει κάποιες μονάδες και διαφορετικό να είναι υποχρεωμένη να το κάνει ως το επόμενο καλοκαίρι. Τότε ο υποψήφιος αγοραστής θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αγοράσει όσο το δυνατόν πιο φθηνά», πρόσθεσε. Παράλληλα με τις πωλήσεις των μονάδων και τα ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή έχει να διαχειριστεί συνολικό δανεισμό άνω των 4 δισ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών 2,7 δισ. ευρώ και οφειλές προς προμηθευτές και διαχειριστές δικτύων που υπερβαίνουν το 1,7 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και περίπου 900 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές).

(Πηγή: Ημερησία)


Exit mobile version