Η Air Liquide παρουσιάζει την CryocapTM, μία τεχνολογία δέσμευσης CO2 μέσω κρυογονικής

Η Air Liquide εγκαινίασε πρόσφατα στη Γαλλία την Cryocap™, τη μοναδική βιομηχανική εγκατάσταση που επιτρέπει, με τη βοήθεια της κρυογονικής διαδικασίας, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής υδρογόνου. Δίπλα στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου της Air Liquide στη Γαλλία, στο Port-Jérôme, Notre-Dame-de-Gravenchon (Νορμανδία), η Cryocap™ αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε από τον Όμιλο το 2012, με τη συμπλήρωση πρόσθετης κρατικής οικονομικής υποστήριξης   ύψους σχεδόν 9 εκατομμύριων ευρώ.

Η τεχνολογία Cryocap™, που ανέπτυξαν από κοινού οι ομάδες R&D και Engineering & Κατασκευές της Air Liquide, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Port-Jérôme, στις εγκαταστάσεις της μονάδας Αναμόρφωσης Μεθανίου με ατμό (Steam Methane Reformer  ) της Air Liquide, όπου παράγεται υδρογόνο για να καλύψει τις ανάγκες του γειτονικού διυλιστηρίου, Esso Raffinage SAF (Όμιλος ExxonMobil). Το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του θείου από τα καύσιμα κίνησης που παράγονται από το διυλιστήριο, στο πλαίσιο συμμόρφωσης  με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που αφορούν τις μεταφορές.

Αποτελώντας την πρώτη τεχνολογία συλλογής CO2 που χρησιμοποιεί την κρυογονική διαδικασία , η Cryocap™ επιτρέπει τη δέσμευση των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από την παραγωγή υδρογόνου με την αναμόρφωση του φυσικού αερίου, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση, με αποτέλεσμα την αυξημένη  παραγωγή υδρογόνου. Μετά τον καθαρισμό του, το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να καλύψει μία σειρά αναγκών για εφοδιασμό διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές (προσθήκη CO2 σε αναψυκτικά, διατήρηση και κατάψυξη τροφίμων κλπ.). Η μονάδα Cryocap™ έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 100.000 τόνων CO2 στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η καινοτομία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσέγγισης του προγράμματος Blue Hydrogen* της Air Liquide, που έχει στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών από την παραγωγή υδρογόνου για εφαρμογές ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μία 100% καθαρή βιώσιμη κίνηση.

Ο François Darchis, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής  της Air Liquide και υπεύθυνος για θέματα Καινοτομίας, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ξεκινάμε για πρώτη φορά στη Γαλλία την Cryocap™, μία τεχνολογία που αποδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου για καινοτομία στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή η τεχνολογία συμβάλλει στην υδρογονοκίνηση χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα υδρογόνου που διατίθενται στην αγορά».

Exit mobile version