Γιατί η κρίση στην Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελεί «φρένο» στη νεανική επιχειρηματικότητα

«Είμαι εδώ για να προσπαθήσω να καταλάβω τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Βρίσκομαι στη χώρα μόλις 24 ώρες, αλλά ήδη έχω γνωρίσει δύο πολύ καλούς επιχειρηματίες και έναν venture capitalist. Το προφίλ των ανθρώπων που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής είναι πολύ διεθνές. Εν κατακλείδι, βρίσκομαι στην Ελλάδα γιατί ψάχνω ευκαιρίες”: με τη φράση αυτή, ο Σκωτσέζος επιχειρηματίας Ράσελ Ντάλγκις (Russell Dalgleish), εταίρος της Exolta Capital Partners και διευθυντής της MBN Solutions (κορυφαίας εταιρείας στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών Big Data στο Ηνωμένο Βασίλειο) περιγράφει την εικόνα που έχει για την Ελλάδα, αλλά και το τι αναζητά εδώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ξένοι επιχειρηματίες και στελέχη, που βρίσκονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 1ο διεθνές συνέδριο νεανικής επιχειρηματικότητας INNECO, δείχνουν να πιστεύουν στο σύνολό τους το εξής: ότι αν και η εικόνα που μεταδίδεται στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα είναι αυτή μιας χώρας σε βαριά και παρατεταμένη κρίση, αυτό που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι οι άνθρωποι στη χώρα έχουν πολλές δεξιότητες και είναι καταρτισμένοι και δημιουργικοί. Το γεγονός δε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της ΕΕ, αποτελεί από μόνο του ευκαιρία, καθώς οι ‘Ελληνες επιχειρηματίες μπορούν να απευθυνθούν σε αγορές εκτός των συνόρων, για να βρουν αγοραστές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, όχι μόνο στη “γηραιά ήπειρο”, αλλά και παγκοσμίως.

«Το πού βρίσκεται η έδρα της επιχείρησής σου δεν μετράει εδώ και 15 χρόνια»

Ο Πορτογάλος επιχειρηματίας και ειδικός μάρκετινγκ Νέλσον Φερνάντες (Νelson Fernandes) είναι επίτροπος στο επιμελητήριο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού (EEIGCham), στο κεντρικό γραφείο του οργανισμού στις Βρυξέλλες. Μόνο το 2014-2015 έχει διανύσει στο πλαίσιο της δουλειάς του πάνω από 100.000 μίλια σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ασία, την Αφρική και την Κεντρική Αμερική. Ποια εικόνα έχει για την κατάσταση στην Ελλάδα; ερωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Χρειάζεται γενικότερη αλλαγή τρόπου σκέψης. Δυστυχώς έχουμε την επίδραση των media κι όλοι μιλάνε για κρίση. ‘Εχω επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες λόγω της δουλειάς μου, αλλά δεν πήγα ούτε σε μία, στην οποία να μην μου πουν ότι περνούν κάποιο είδος κρίσης. ΟΚ, αν η χώρα σου είναι σε πόλεμο, δεν μπορείς να σκέφτεσαι την επιχειρηματικότητα, αλλά αυτή δεν είναι η περίπτωση [της Ελλάδας]. Ευτυχώς όλοι εμείς είμαστε στην Ευρώπη, όπου ναι μεν έχουμε το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα. Πρέπει να εστιάσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για το πρόβλημα, αντί να μένουμε κολλημένοι σε αυτό και οι επιχειρηματίες πρέπει να στηριχθούν, γιατί οι σταθερές δουλειές ανήκουν στο παρελθόν. Αλλωστε τώρα με τα social media, οι επιχειρηματίες μπορούν να πουλήσουν οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε αγορά ανά τον κόσμο. Το πού βρίσκεται η επιχείρησή σου δεν μετράει τα τελευταία 10-15 χρόνια».

«Είστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Δεν είναι ανάγκη να πουλάτε προϊόντα μόνο στην Ελλάδα. Πουλήστε έξω»

Η Γερμανίδα tech evangelist Στέφανι Νες (Stephanie Ness), συνιδρύτρια του Health Hackathon, σύμβουλος πωλήσεων και εκπαιδεύτρια, εγκατέλειψε τη Γερμανία στα 18 της για να σπουδάσει στην Ισπανία παρότι μιλούσε ελάχιστα ισπανικά. Σήμερα μιλάει πέντε γλώσσες και έχει εργαστεί ή σπουδάσει σε οκτώ διαφορετικές χώρες. Ποια είναι η άποψή της για την Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα εδώ; “Εχω δουλέψει σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στη Λατινική Αμερική, όπου η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό που βλέπω στην Ελλάδα είναι ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή. Οι άνθρωποι έχουν πολλές δεξιότητες και είναι δημιουργικοί. Έχετε ένα προϊόν; Δεν είναι ανάγκη να το πουλήσετε στη χώρα σας. Πουλήστε το έξω, ζείτε σε χώρα-μέλος της ΕΕ” επισημαίνει χαρακτηριστικά η Στέφανι Νες, που έχει σπουδάσει στο London School of Economics και το Harvard University.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη διαφορά»

Για τον Πορτογάλο Μιγκέλ Ρέινολτς Μπραντάο (Miguel Reynolds Brandao), πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Global Business Brokers και δημιουργό ενός αλγόριθμου για την επιχειρηματικότητα, το επιχειρείν αποτελεί από το 1987 δεύτερη φύση. “Είμαι επιχειρηματίας μια ζωή. Στην πρώτη μου επιχείρηση ήμουν μόνο 19 ετών. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα στον κόσμο λύνονται από επιχειρηματίες, όχι από πολιτικούς. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά μας και ας ξεχάσουμε τους πολιτικούς. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ταλέντα μας για να παράγουμε κάτι που είναι χρήσιμο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Και φυσικά, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να “το κάνεις να συμβεί”, αλλά και το ποιο είδος επιχείρησης θα δημιουργήσεις, αν μπορεί η επιχείρησή σου να βελτιώσει τον κόσμο. Στο πεδίο αυτό, η αειφορία και η αειφορική επιχειρηματικότητα είναι έννοιες πολύ σημαντικές”. Ο Μιγκέλ Μπραντάο έχει ιδρύσει πολλές εταιρείες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ενώ είναι επιχειρηματικός μέντορας και από το 1984 προσφέρει και συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικού μάνατζμεντ σε πολλούς οργανισμούς στην Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

«Για εμάς η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στο όριο της ΕΕ. Θέλουμε να κάνουμε δουλειές εδώ, να δημιουργήσουμε δεσμούς»

Ο Ιταλός Λούκα Ντονέλι (Luca Donelli) είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών για την Ευρώπη (YES Europe) με έδρα το Βέλγιο. Πώς βλέπει την Ελλάδα; “Για εμάς η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στο όριο της ΕΕ, μια χώρα απομονωμένη, που θα αφεθεί μόνη της. Είναι μια ακόμη χώρα με την οποία θέλουμε να κάνουμε δουλειές και να δημιουργήσουμε δεσμούς. Είμαστε ανοιχτοί στο να εγκαθιδρύσουμε ισχυρούς δεσμούς” απαντά.

Το 1ο διεθνές συνέδριο INNECO θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και περιλαμβάνει εισηγήσεις, ομιλίες, workshops και networking. Στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν πάνω από 23 ομιλίες υλού επιπέδου, ενώ θα συμμετάσχουν funds και επιχειρηματικοί άγγελοι, θα γίνουν τέσσερα events επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B) και θα παρουσιαστούν καινοτόμες ιδέες. Το συνέδριο διοργανώνει ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ΝΕ», που με χρονική αφετηρία το 2010, έχει πλέον αποκτήσει 120 μέλη στη Θεσσαλονίκη και ισάριθμα στην Αθήνα. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ομίλου, Χρήστος Σταυρόπουλος, μέλη του μπορούν να γίνουν -με μια ετήσια συνδρομή- ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και νεοφυείς (startup), καθώς και άνθρωποι που έχουν μια καλή ιδέα, θέλουν να δημιουργήσουν κάτι, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο.

Κατά τον κ.Σταυρόπουλο, δεν είναι τα κεφάλαια που κάνουν οπωσδήποτε την επιχειρηματικότητα, αφού πολλές φορές δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα για να ξεκινήσεις. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι η ιδέα και η νοοτροπία και σε αυτό το σημείο ο όμιλος μπορεί να βοηθήσει. Ηδη, μέσα από τη δράση του μπήκαν στην αφετηρία 12 επιχειρήσεις.


Exit mobile version