Quantcast
FT: Συναγερμός για το εταιρικό χρέος και τα στάσιμα κέρδη - enikonomia.gr
share

FT: Συναγερμός για το εταιρικό χρέος και τα στάσιμα κέρδη

δημοσιεύτηκε:

«Η επιχειρηματική Αμερική κολυμπάει στα μετρητά. Αυτό δεν είναι σπουδαίο νέο, ούτε αποτελεί μεγάλο μυστήριο το από πού προκύπτει. Επτά χρόνια με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι λογικό να ενθαρρύνουν τις εταιρίες να δανειστούν», σημειώνει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και προσθέτει:

«Μια νέα εξέλιξη, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές αρχίζουν να ρωτούν με περισσότερες λεπτομέρειες τι τα κάνουν οι εταιρίες τα μετρητά τους. Και αρχίζουν να εξεγείρονται κατά των ενδείξεων υπερβολικής μόχλευσης».

Παράλλλα, υπογραμμίζει: «Η πιο ανησυχητική αποτύπωση του προβλήματος φαίνεται ενδεχομένως στην σύγκριση των ετήσιων μεταβολών στο καθαρό χρέος με την ετήσια μεταβολή στα EBITDA, που αποτελεί έναν αξιόπιστο υπολογισμό της λειτουργικής ταμειακής ροής από την οποία αναμένεται να αποπληρώσουν αυτό το χρέος. Όπως δείχνει το διάγραμμα, το χρέος έχει αυξηθεί σε σχεδόν 30% τον τελευταίο χρόνο. Η ταμειακή ροή από την οποία θα αποπληρωθεί, έχει υποχωρήσει ελαφρώς».

Και καταλήγει: «Οι εταιρίες έχουν φυσικά το περιθώριο να διατηρήσουν υψηλή μόχλευση χωρίς μεγάλη δυσκολία, ενώ απολαμβάνουν σταθερά χαμηλά επιτόκια. Το πρόβλημα, αλλά και ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εστιάζουν σε αυτό, έγκειται στην παραγωγή των κερδών και των ταμειακών ροών που είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή του χρέους. Γι’ αυτό το λόγο τα κέρδη παρακολουθούνται με τόσο μεγάλη ανησυχία.

Αν οι εταιρίες δείξουν ότι μπορούν να παράγουν τα κέρδη που χρειάζονται για να διαχειριστούν τη μόχλευσή τους, θα υπάρξει μια ανάκαμψη στην αγορά και μια περίοδος «υποαπόδοσης» για τις μετοχές που αποδίδουν μέρισμα. Μέχρι να συμβεί αυτό, η ανησυχία θα συνεχίζεται».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.