Το ανθρώπινο δυναμικό και η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο των Οικονομικών Διευθυντών (CFOs) των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity), όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη της Ernst & Young .
Συγκεκριμένα, πάνω από το 40% των CFOs αναφέρει τις αναλύσεις χαρτοφυλακίων και τις εκθέσεις διαχείρισης ως τις κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες στον τομέα της τεχνολογίας.
Παράλληλα, το 50% θεωρεί τις κατάλληλες διαδικασίες κυβερνο-ασφάλειας και αυτοματοποίησης ως απαραίτητα στοιχεία του λειτουργικού τους μοντέλου, ενώ το 51% κρίνει τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού ως βασικό συστατικό της μελλοντικής τους επιτυχίας.
Αντιμετώπιση της λειτουργικής πολυπλοκότητας
Οι CFOs, που διαθέτουν έναν τρόπο σκέψης προσανατολισμένο στο μέλλον, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εντάξουν τις λειτουργικές διαδικασίες στη στρατηγική τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Υποστηρίζουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο (64%), η διαχείριση δεδομένων (50%) και τα αιτήματα πληροφόρησης των επενδυτών (49%) αυξάνουν τη λειτουργική πολυπλοκότητα.
Ως εκ τούτου, εστιάζουν τους στόχους τους σε στρατηγικές λειτουργίες, που μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή νέων διαδικασιών, την αύξηση αποδόσεων, τη μείωση εξόδων και την εξασφάλιση ακριβέστερης πληροφόρησης. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτείται μια εστίαση σε πιο στρατηγικές πρωτοβουλίες.
Έτσι, οι CFOs θα ήθελαν οι ομάδες τους να επικεντρώνονται λιγότερο σε τακτικές λειτουργίες, όπως οι λογιστικές καταστάσεις και τα ρυθμιστικά θέματα, και περισσότερο σε δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάλυση του χαρτοφυλακίου, η φορολογία και οι επενδυτικές σχέσεις.
Προτεραιότητα οι επενδύσεις στην τεχνολογία δεδομένων
Οι CFOs γνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία, όταν έρχονται αντιμέτωποι με πολυπλοκότερες δομές και προϊόντα, με θέματα κυβερνο-ασφάλειας και με τις απαιτήσεις των επενδυτών για χαμηλότερες αμοιβές. Πράγματι, το 90% των CFOs δήλωσε ότι η λειτουργική αποδοτικότητα αυξάνει την ανάγκη τους να επενδύσουν στην τεχνολογία.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 81% των CFOs πιστεύει ότι η επένδυση στα δεδομένα μπορεί να τους βοηθήσει να αντικαταστήσουν τα υπολογιστικά φύλλα, πολλοί πιστεύουν ότι το κόστος και η πολυπλοκότητα που απαιτείται για την εξατομίκευσή τους είναι πολύ υψηλή.
Συνεπώς, επιλέγουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υπολογιστικά φύλλα, αντί να επενδύσουν σε νέα συστήματα. Για την ακρίβεια, το 79% των CFOs δεν έχει ακόμη αντικαταστήσει τα υπολογιστικά φύλλα, επειδή τα θεωρεί λιγότερο δαπανηρά και πολύπλοκα, ενώ το 58% δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάστασή τους, επειδή πιστεύει ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.
Συνολικά, οι CFOs εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ωριμάσουν τις λειτουργίες τους. Εστιάζουν τις μελλοντικές τους τεχνολογικές επενδύσεις σε λύσεις για τις εκθέσεις διαχείρισης (management reporting – 42%) και τις αναλύσεις χαρτοφυλακίων (portfolio analytics – 41%), προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου και βελτιωμένων αποδόσεων.
Kυβερνο-ασφάλεια
Η κυβερνο-ασφάλεια (72%) έχει ξεπεράσει τις αμοιβές και την κατανομή των εξόδων (66%), ως η κορυφαία προτεραιότητα των εταιρειών ΡΕ σήμερα ως προς τα ζητήματα συμμόρφωσης. Οι CFOs άλλωστε, γνωρίζουν ότι το σημερινό περιβάλλον εγκυμονεί μια σειρά από ψηφιακούς κινδύνους, τόσο για τους διαχειριστές επενδύσεων, όσο και για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου.
Ανέφεραν ότι ο πιο διαδεδομένος κίνδυνος για τους διαχειριστές επενδύσεων είναι η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών (78%), ενώ η μεγαλύτερη απειλή για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις πληρωμές με μετρητά (64%).
Μεταξύ των μέτρων που θα λάβουν για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών είναι: η υιοθέτηση ενός επίσημου προγράμματος διαχείρισης των πωλητών (57%), η ανταλλαγή αξιολογήσεων για τον κυβερνοχώρο μεταξύ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους (39%) και η από κοινού αγορά ή προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών κυβερνο-ασφάλειας μεταξύ των εταιρειών χαρτοφυλακίου τους (28%).