Εξαγωγές Κρήτης: Σε ελεύθερη πτώση το α΄ τετράμηνο του 2024 – Μειώθηκαν κατά 40,3%

εξαγωγές

εξαγωγές

Σημαντική μείωση κατά 40,3% καταγράφουν οι εξαγωγές προϊόντων στην Κρήτη το πρώτο τετράμηνου του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, οι εξαγωγές της Κρήτης έφτασαν τα 262,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 176,7 εκατ. ευρώ ή 40,3% σε σύγκριση με τα 439 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Παράλληλα, καταγράφηκε και μείωση στην ποσότητα των εξαγωγών κατά 7,9%. Οι εξαγωγές έφτασαν τους 172.619 τόνους έναντι των 187.333 τόνων το 2023. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν μια σημαντική πτώση στις εξαγωγικές δραστηριότητες της Κρήτης τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, αντικατοπτρίζοντας ενδεχομένως διάφορους οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες που επηρέασαν την αγορά κατά την περίοδο αυτή.

Μείωση εξαγωγών στα τρόφιμα

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 59,5% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 156,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει μείωση ίση με 53,5%. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 24,4% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 4,2%. Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 5,6% και μείωση 9,9%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (μερίδιο 3,4% και μείωση 6,3%) και με μικρότερα μερίδια οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε οριακά τα 96,3 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 61,7% στην κατηγορία των Τροφίμων & Ποτών, με μείωση 63,2% σε αξία και 77,4% σε ποσότητα, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τα Κηπευτικά έφτασαν τα 42,1 εκατ. ευρώ με μείωση 21,8%, τα Ψάρια & Θαλασσινά τα 4,2 εκατ. ευρώ και αύξηση 13,5%, τα Φρούτα τα 3 εκατ. ευρώ και μείωση 11,8% και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών, τα Γαλακτοκομικά, το Κρασί, το Κρέας & Παρασκευάσματά του και το Μέλι.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι για το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο, με βάση τις προβλέψεις που είχαμε κάνει ήταν αναμενόμενη η τεράστια μείωση που παρατηρείται. Η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου και η ασυνήθιστα υψηλή τιμή είναι οι κύριοι λόγοι που ευθύνονται για τη μείωση των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος και κατ’ επέκταση του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης.

Ποιος νομός σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση 

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 ανά Νομό, τα στοιχεία μάς δίνουν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Exit mobile version