Εθελοντές μάνατζερ δίνουν τις «πρώτες βοήθειες» σε … πρωτάρηδες επιχειρηματίες

Σε έναν τομέα άκρως ανταγωνιστικό όπως είναι ο επιχειρηματικός, υπάρχουν ενεργά και πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που δίνουν τις «πρώτες βοήθειες» σε πρωτάρηδες.

Μοιράζονται και προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους από την σταδιοδρομία τους σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα μέλη του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), τα οποία παρέχουν την επιχειρησιακή πείρα και τεχνογνωσία τους εθελοντικά και δωρεάν σε κοινωνικούς φορείς, μικρές επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες, που έχουν περιορισμένα μέσα και δυνατότητες, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής εταιρείας και γραμματέας στο ΚΕΜΕΛ, Διονύσης Σπηλιόπουλος «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους επιχειρηματίες να πετύχουν στην επαγγελματική τους προσπάθεια. Το ζητούμενο είναι να τους οδηγήσουμε στην επιτυχία. Το δικό μας κίνητρο είναι ως άνθρωποι που έχουν κάνει την επαγγελματική τους καριέρα κι έχουμε συσσωρεύσει μια εμπειρία, να την γυρίσουμε στην κοινωνία. Για αυτό και βρήκαμε αυτόν τον τρόπο».

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπηλιόπουλος οι δωρεάν υπηρεσίες τους απευθύνονται σε εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν μια καινούργια επιχείρηση, «κυρίως σε αυτούς που θέλουν να φτιάξουν κάτι το οποίο να είναι καινοτόμο ή κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάει μπροστά, όπως για παράδειγμα κάτι που έχει να κάνει με εξαγωγές. Παράλληλα, βοηθάμε και μικρές εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διοίκησης, αλλά δεν μπορούν να προσλάβουν συμβούλους».

Την τελευταία πενταετία το ΚΕΜΕΛ έχει δεχθεί πάνω από 2.000 αιτήματα για βοήθεια, κάθε χρόνο ζητούν την βοήθεια των μελών του ΚΕΜΕΛ γύρω στα 500 άτομα ηλικίας από 25 μέχρι 60 χρόνων. «Κυρίως όμως η βασική ηλικιακή ομάδα είναι από 25 μέχρι και 40 χρόνων, ενώ έχουν γίνει πάνω από 700 συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους».

Εκτός από συμβουλευτική «διδάσκεται» και η μεθοδολογία για το πώς ξεκινάει μια νεοφυής επιχείρηση και οδηγείται στην επιτυχία. Από τη μελέτη του επιχειρηματικού μοντέλου και την έρευνα ενδιαφέροντος ενός εν δυνάμει πελατολογίου μέχρι την διαμόρφωση ενός σχεδίου και αναζήτηση χρηματοδότησης. «Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίζαμε δυσπιστία γενικά» ομολογεί ο κ. Σπηλιόπουλος και προσθέτει: «Για αυτό και δεν δεχόμαστε χορηγίες και χρήματα από τον οποιονδήποτε, διότι θέλουμε να δείξουμε ότι πράγματι αυτό που κάνουμε είναι κάτι εθελοντικό και εμάς μας ευχαριστεί. Παρά τις δυσκολίες της εποχής άνθρωποι νέοι που βρίσκουν διεξόδους και προχωράνε υπάρχουν».

Ο γραμματέας του ΚΕΜΕΛ συμπληρώνει ότι τα μέλη του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ μεταφέρουν τεχνογνωσία, καθοδηγούν και συμβουλεύουν τους αποδέκτες των υπηρεσιών μας με εμπιστευτικότητα. «Για κάθε αίτημα συνεργασίας που αποδεχόμαστε ορίζεται ένα έργο με συγκεκριμένο στόχο, χρονοδιάγραμμα και αποτέλεσμα. Η συμβολή μας είναι καθαρά συμβουλευτική ή εκπαιδευτική και πάντοτε σε στενή συνεργασία με τον αποδέκτη των υπηρεσιών μας, ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης και υλοποίησης του έργου».

Ενδεικτικά οι τομείς που καλύπτονται είναι:

• Ίδρυση νέων φορέων και οργάνωση πλαισίου λειτουργίας

• Ανάπτυξη επιχειρηματικών και χρηματοδοτικών σχεδίων

• Βελτιστοποίηση νομικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας

• Ενδυνάμωση οικονομικής διαχείρισης και ελέγχου

• Μείωση λειτουργικού κόστους/αύξηση παραγωγικότητας

• Προώθηση ανταγωνιστικότητας και πωλήσεων

• Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων τεχνολογικών υποδομών και μεθόδων

• Βελτίωση διαχείρισης και απόδοσης ανθρώπινου δυναμικού

• Διαχείριση έργων (project management)

• Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) σύντομης διάρκειας, συνέδρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version