Η πολιτική αστάθεια, το φορολογικό σύστημα, τα capital control και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι τα τέσσερα μεγαλύτερα εμπόδια, που βλέπουν στην οικονομική δραστηριότητα οι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν.
Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα για τις οικονομικές και επιχειρηματικές προσδοκίες για το 2016, που πραγματοποίησε η εταιρεία φορολογικών συμβούλων, UnityFour, σε ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη 300 ελληνικών επιχειρήσεων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Η έρευνα, που έγινε για πρώτη φορά, και θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, καθιερώνει δύο βασικούς δείκτες, οι οποίοι καταγράφουν τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την επόμενη χρονιά:
ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – GENI (GR-Growth ENtrepreneurship Index)
Ο δείκτης GENI αποτυπώνει την εκτίμηση για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών εργασιών των εταιρειών. Οι εκτιμήσεις προέρχονται από αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθος των ετήσιων εργασιών τους, μικρές, μεσαίες, μεγάλες εκπροσωπώντας όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Για το 2016, ο GENI έχει την ένδειξη Β-, η οποία δείχνει αρνητική πρόβλεψη αναφορικά με την ανάπτυξη εργασιών των επιχειρήσεων με έδρα την ελληνική επικράτεια. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν ποσοστό άνω του 80% συμμετοχής στο δείκτη απαντούν με απαισιόδοξη πρόβλεψη, αναφορικά με την εκτιμώμενη πορεία των εργασιών τους για το 2016. Συγκεκριμένα, ο GENI, στο σύνολο των επιχειρήσεων, δείχνει ότι λιγότερες από 3 στις 10 βλέπουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Το γεγονός ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν σταθερότητα στις ετήσιες πωλήσεις τους, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικός παράγοντας. Αν οι πωλήσεις παραμείνουν σταθερές τότε τα κέρδη θα μειωθούν καθώς τα κόστη αυξάνουν ενώ αν τα κέρδη πρέπει να διατηρηθούν τότε ανάλογα πρέπει να περιοριστούν τα έξοδα, κυρίως το μισθολογικό κόστος.
Οι αιτίες δημιουργίας του απαισιόδοξου κλίματος για την πορεία του δείκτη GENI είναι
· η πολιτική αστάθεια (40%)
· η υψηλή φορολογία (26%)
· οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (9%)
· οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (7%) και
· η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες (6%)
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – GEMI (GR-Growth EMployment Index)
Ο δείκτης GEMI προσδιορίζει την εκτίμηση για το επίπεδο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για την επόμενη χρήση. Οι εκτιμήσεις προέρχονται από αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων αναλογικά με το ετήσιο μέγεθος των πωλήσεων τους και εκπροσωπούν όλους τους κλάδους της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ο GEMI για το 2016 έχει τιμή C, η οποία δείχνει ότι λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα αυξήσουν τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού τους. Αντίθετα, περίπου 3 στις 10 αναφέρουν μειώσεις στον αριθμό των υπαλλήλων τους, ενώ η πλειοψηφία (49%) των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μεταβληθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους, γεγονός όμως που δε δείχνει αισιοδοξία για τη μείωση της ανεργίας.
Δηλαδή, ακόμα κι αν η απασχόληση παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με το 2015 το ποσοστό της ανεργίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, ειδικότερα στους νέους και τις νέες. Το ποσοστό της εταιρειών (26%) – δηλαδή περίπου 3 στις 10 εταιρείες -, που δηλώνουν ότι θα απολύσουν υπαλλήλους τους μέσα στο 2016, έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το δυσχερές εργασιακό περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα.