Επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία ο Όμιλος Euromedica

Στο ποσό των 61,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Euromedica και της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2016 και 31,2 εκατ. ευρώ από 64,7 εκατ. ευρώ και 34,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προ των επιπτώσεων από το rebate και claw back, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στο εξάμηνο του 2016 σε 78,0 εκατ. ευρώ και 38,0 εκατ. ευρώ έναντι 82,4 εκατ. ευρώ και 40,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5,3% σε επίπεδο ομίλου και 6,5% σε επίπεδο εταιρείας.

Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περαιτέρω μείωση των αποζημιούμενων τιμών, σε σημαντικό αριθμό βασικών διαγνωστικών εξετάσεων υψηλής ζήτησης, στην οποία προέβη ο ΕΟΠΥΥ κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τόσο στην εταιρεία όσο και στον όμιλο, υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εξυπηρετούμενων περιστατικών.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε και από την σημαντική αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής υγείας, από 13% σε 24%, την οποία η εταιρεία απορρόφησε εν μέρει και δεν μετακύλησε εξ ολοκλήρου στους ασθενείς της.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, τόσο ο όμιλος όσο και η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία, με τα ενοποιημένα και εταιρικά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στο εξάμηνο του 2016 σε 11,9 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ και 5,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Σημειώνεται ότι μη λαμβάνοντας υπόψη τις σχηματισθείσες προβλέψεις για rebate και το clawback, το EBITDA στο εξάμηνο 2016 ανέρχεται σε κέρδη 28,6 εκατ. ευρώ και 10,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας, από κέρδη 15,0 εκατ. ευρώ και 0,4 εκατ. ευρώ την 30/06/2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του του 90,7% και 2.378,8%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω αύξηση είναι αποτέλεσμα εντατικών και στοχευμένων ενεργειών της Διοίκησης, με σκοπό τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, την επίτευξη θετικών ταμειακών ροών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρείας γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου και της εταιρείας κατά το εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 24,9% και 30,3% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της συγκριτικής περιόδου.

Τα ενοποιημένα και εταιρικά αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν σημαντικά και ανήλθαν στο εξάμηνο 2016 σε ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ και 9,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 21,1 εκατ. ευρώ και 16,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «Ο κλάδος Ιδιωτικής Υγείας επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και του δημοσίου συστήματος υγείας, το οποίο εμφανίζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας. Ζωτικής σημασίας για τον κλάδο θεωρείται η αναδιοργάνωση και οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική και προς όφελος των ασθενών η λειτουργία του, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίος ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης ή μη της νέας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών, με ταυτόχρονο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους ιδιώτες παρόχους.

Σημειώνεται ότι παρότι οι φορείς των ιδιωτικών κλινικών και το σύνολο των μονάδων υγείας του Ομίλου για τις ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του rebate και claw back έχουν προσφυγή από τον Δεκέμβριο του 2013 στο ΣτΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της συντηρητικότητας κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων, έχουν διενεργηθεί προβλέψεις, για τις χρήσεις 2013, 2014, 2015 και την περίοδο από 01/01/2016 έως 30/06/2016 για την πιθανή επίδραση από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων συνολικών ποσών 143.781 χιλ. ευρώ και 60.397 χιλ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα».


Exit mobile version