Μέρος ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 164 εκατ. δολαρίων. εξετάζει να τοποθετηθεί σε ελληνικά assets.
Το Apollo Global Management (AGM) με έδρα τη Νέα Υόρκη, βρίσκεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του, σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά. Με 24 χρόνια δραστηριότητας στις αγορές, η εισηγμένη πλέον στο NYSE εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 9,1 δισ. δολαρίων, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου διέθετε υπό διαχείριση κεφάλαια 164 δισ. δολαρίων, μοιρασμένα σε τρεις βασικούς τομείς: το private equity (εξαγορές, distressed byouts), τα χρηματοοικονομικά (μέσω και της Athene Asset Management, L.P.) και το real estate.
Στο χαρτοφυλάκιο του fund βρίσκονται σήμερα συμμετοχές σε εμβληματικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η Uniroyal, η Western Union, η Caesars Entertainment Corporation, η Norwegian Cruise Line, οι αλυσίδες καταστημάτων Saks και GNC, η Samsonite, η LaSalle Real Estate κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών του έχει υλοποιηθεί στις ΗΠΑ (60% του ενεργητικού), 14% σε Ασία και Αυστραλία και μόλις 11% στην Ευρώπη, γεωγραφική περιοχή που σταδιακά έχει αποκτήσει βαρύτητα για το fund.
Συγκεκριμένα έχει υλοποιήσει σημαντικές τοποθετήσεις στην Ισπανία ήδη από το 2008 όταν απέκτησε στοιχεία ενεργητικού, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καταναλωτικά δάνεια που διακρατούσαν άλλες τράπεζες, όπως η Citi, απέκτησε την Evo Banco, ενώ στην Ιταλία είχε ενδιαφερθεί για την “bad bank”της Banco Popolare.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της WSJ, ο Andres Rubio, επικεφαλής του Apollo European Principal Finance Fund που ελέγχεται από την AGM, ανέφερε κατά τη διάρκεια ιδιωτικού συνεδρίου στο Παρίσι πως η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρό του fund και παρά το ότι διαθέτει “έλλειψη βάθους σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, προσφέρει πολύ συγκεκριμένες ευκαιρίες, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Rubio επεσήμανε πως οι αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες “είναι στην πραγματικότητα θετικές για εμάς, διότι μπορούμε να αγοράζουμε περιουσιακά στοιχεία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση και γενικώς το κλίμα μεταβλητότητας είναι θετικό για εμάς”, για να καταλήξει πως “είμαστε πολύ προσεκτικοί για την Ελλάδα, αλλά ξοδεύουμε πολύ χρόνο πλέον εκεί”.
Σημειωτέον πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Apollo εμφανίζεται να συζητά για τοποθετήσεις σε ελληνικά assets. Κατά το παρελθόν, είχε εμφανιστεί μεταξύ των ενδιαφερόμενων της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές χαρτοφυλακίου αλλά και άμεσων επενδύσεων σε ελληνικές ναυτιλιακές εισηγμένες στη Wall, με το χαρτοφυλάκιο των τοποθετήσεων του να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατ. δολ. σε αυτό τον κλάδο.
Μεταξύ των επιλογών του συγκαταλέγονται και οι τοποθετήσεις σε distressed χρεόγραφα μέσω των οποίων πολλά private equities έχουν αποκτήσει τον έλεγχο υπερχρεωμένων ναυτιλιακών διαφόρων εθνικοτήτων.