Εντείνονται οι πιέσεις του Δημοσίου στην Privinvest

Να κλιμακώνει την πίεση στην ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), Privinvest, εμφανίζεται το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο την Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες διερεύνησε τη δυνατότητα κατάσχεσης των λογαριασμών των ναυπηγείων για οφειλές της προς το Δημόσιο.

Ομως δεν προέβη τελικά σε δέσμευση ποσών. Κύκλοι σε γνώση των όσων διημείφθησαν αναφέρουν στην «Κ» πως αυτό έγινε διότι οι μόνοι λογαριασμοί της επιχείρησης που βρέθηκαν με χρήματα ήταν αυτός μέσω του οποίου καταβάλλει το υπουργείο Αμυνας τη μισθοδοσία για το πρόγραμμα κατασκευής των υποβρυχίων και άλλος ένας που όμως χρησιμοποιείται για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοσίας και εργαζομένων.

Πηγές της διοίκησης των ναυπηγείων του ομίλου Privinvest με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» διέψευσαν δέσμευση των λογαριασμών, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι εφικτό, διότι για όσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα των υποβρυχίων σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανασταλεί διά νόμου η δυνατότητα κατάσχεσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης».

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα ένα έτος μετά την επιστολή της γενικής γραμματείας βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την οποία η κυβέρνηση ζήτησε την ανάκτηση ποσού της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ που έχει χαρακτηρίσει ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2008. Η εν λόγω αξίωση, που εάν συνυπολογιστούν τόκοι και άλλες επιβαρύνσεις υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 540 εκατ., ήταν η αιτία για την οποία υιοθετήθηκε η λεγόμενη «λύση Βενιζέλου», με την οποία έχουν περιοριστεί τα ναυπηγεία σε στρατιωτικό και μόνον έργο και αποκλειστεί από τη δυνατότητα ανάληψης εμπορικών συμβάσεων.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version