Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου

Αναταράξεις στην αγορά φυσικού αερίου φέρνει η πρωτοβουλία της Προμηθέας Gas, κοινής εταιρίας της ρωσικής Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου, να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για απευθείας εφοδιασμό μεγάλων καταναλωτών με φυσικό αέριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις και τροφοδοτούνται με αέριο ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί όπως η Elpedison και η Ήρων, έχει γίνει επαφή και με τη ΔΕΗ ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις με τις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) που εφοδιάζουν με φυσικό αέριο νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι η εταιρία είναι σε επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξέταση της κατάστασης που διαμορφώνεται και του πλαισίου, από συμβατικής και εμπορικής πλευράς στο οποίο κινείται η Προμηθέας Gas. Σημειώνεται ότι η Gazprom, μητρική του Προμηθέα είναι και ο βασικός προμηθευτής της χώρας με φυσικό αέριο στο πλαίσιο της σύμβασης που πρόσφατα έκλεισε 20 χρόνια διάρκειας.

Στελέχη του Προμηθέα επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός της εταιρίας προβλέπει βήμα προς βήμα ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας, μετά την ηλεκτροπαραγωγή σε μεγάλες βιομηχανίες χωρίς να αποκλείουν στο μέλλον τη δραστηριοποίηση και στη λιανική, δηλαδή την προμήθεια αερίου σε νοικοκυριά και επαγγελματίες. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ως τώρα είναι τρίμηνης διάρκειας και επιδιώκεται η υπογραφεί ετήσιων συμφωνιών από το 2017.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο σταδιακός περιορισμός της λειτουργίας των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, σε εφαρμογή της περιβαλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ , σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, που δεν αναμένεται να ανατραπούν στο προσεχές διάστημα, δημιουργούν ευκαιρίες στην αγορά φυσικού αερίου καθώς οδηγούν σε αύξηση της συνολικής «πίτας». Τονίζουν εξάλλου ότι η προμήθεια της εσωτερικής αγοράς με φυσικό αέριο ξεκίνησε το 2011 οπότε η Προμηθέας από κοινού με τη ΔΕΠΑ διοχέτευσε στην ελληνική αγορά 100 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου και συνεχίστηκε την επόμενη διετία με 108 και 37 εκατ. κ.μ. αντίστοιχα (συγκριτικά η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος στα 3,5 – 3,6 δις. κυβικά μέτρα).

Σε ερώτηση τέλος για το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που προωθεί ο όμιλος μέσω της εταιρίας Gastrade (μέσω του οποίου οι βαλκανικές χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο εκτός Gazprom, που είναι επί του παρόντος ο μοναδικός προμηθευτής των χωρών αυτών), τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στο project δεν υπάρχει εμπλοκή της Gazprom και ότι μέσω του εν λόγω τερματικού θα μπορεί οποιοσδήποτε να εμπορευθεί φυσικό αέριο προς τα Βαλκάνια. Αναφέρουν ακόμη ότι εφόσον διακοπεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας θα δημιουργηθεί ανάγκη για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ για τη συμμετοχή της στο project της Αλεξανδρούπολης, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής τελική συμφωνία.


Exit mobile version