Τις ελπίδες τους για την αναθέρμανση της αγοράς φωτοβολταϊκών μέσα από το net-metering, καθώς και προτάσεις για επιδότηση από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργάνωσε η Επενδυτική Πρωτοβουλία Α-Energy Investments, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του ΥΠΑΠΕΝ, του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ.
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΑΠΕΝ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΣΕΦ και της «Στέγης», καθώς και άλλων φορέων της αγοράς, τέθηκε επίσης ο προβληματισμός σχετικά με το αν υπάρχει ολοκληρωμένος προγραμματισμός για την προβλεπόμενη διείσδυση των Φ/Β στο σύστημα και συγκεκριμένα κατά πόσον έχει συνυπολογισθεί στην αντοχή του δικτύου, την ισορροπία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την τελική επιβάρυνση των καταναλωτών.
Επίσης, τέθηκε το θέμα για το ποιος θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επιδότησης από το ΕΣΠΑ, εφόσον αυτός καταστεί τελικά δυνατός.
Υπογραμμίσθηκε ακόμα, η σημασία μίας ειδικής καμπάνιας για τη σωστή αξιοποίηση του net-metering, καθώς η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με συμψηφισμό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
Επίσης, επισημάνθηκε η κατακόρυφη μείωση του κόστους σύνδεσης που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει πλέον υποχωρήσει στα 350 ευρώ, περίπου, από 3.000 ευρώ που ήταν παλαιότερα.
Σταυρούλα Γενίτσαρη (Διεύθυνση ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας ΥΠΑΠΕΝ): Το net-metering είναι ελκυστικό για τους μεγαλύτερους καταναλωτές
Στην παρέμβαση της, η κυρία Σταυρούλα Γενίτσαρη, από τη Διεύθυνση ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΥΠΑΠΕΝ, τόνισε ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι λιγότερο ελκυστικός για όσους έχουν ετήσια κατανάλωση κάτω από 5.000 kwh ετησίως, ενώ, στον αντίποδα, έχει σημαντικά οφέλη για καταναλώσεις που οδηγούν σε συστήματα εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 10 KW, καθώς και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η κυρία Γενίτσαρη ανέφερε ότι καθοριστικό κίνητρο, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, αποτελούν στην παρούσα φάση οι αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζεται το net-metering, κίνητρο αποτελούν οι αρκετά υψηλές λιανικές τιμές του ρεύματος και η σημαντική μείωση της αποζημίωσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας (feed-in tariff).
Βασικός στόχος του προγράμματος, σημείωσε, είναι η ανάπτυξη Φ/Β συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών με ενεργειακό συμψηφισμό και δικαίωμα ένταξης έχουν τα φυσικά πρόσωπα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (κοινωφελούς σκοπού ή δημοσίου συμφέροντος).
Η κυρία Γενίτσαρη υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο παραγωγής ενέργειας που δεν συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη σε επίπεδο έτους, καθώς αυτή δεν αποζημιώνεται.
Δήμητρα Τελάκη (Τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων ΔΕΔΔΗΕ): Αναθέρμανσης της αγοράς φωτοβολταϊκών από το net-metering
Από τη δική της πλευρά, η Τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κυρία Δήμητρα Τελάκη, επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι πολύ ισχυρό, καθώς περίπου 1,5 μήνα από την έναρξη της περιόδου υποβολής, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.000. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, και οι αιτήσεις αφορούν εγκατεστημένη ισχύ από 25 ως 50 KW.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το net-metering θα οδηγήσει στην αναθέρμανση της αγοράς Φ/Β, εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα ενισχυθεί εφόσον αυξηθεί η λιανική τιμή του ρεύματος, ενώ είπε ότι μελλοντικά υπάρχει και η προοπτική χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για την οποία άλλωστε ελπίζουν και οι αυτοπαραγωγοί.
Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα προβλήματα, οικονομικής και τεχνικής φύσης, που μπορεί να δημιουργηθούν από μία εφαρμογή μεγάλης κλίμακας του net-metering. Όπως είπε, σε μία τέτοια περίπτωση ίσως οδηγήσει σε απώλειες εσόδων για τους Διαχειριστές των Δικτύων και το κράτος, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει και σε αύξηση των μοναδιαίων τιμών χρέωσης, όπως για παράδειγμα του ΕΤΜΕΑΡ.
Τα τεχνικά θέματα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση τάσης, τα θερμικά όρια και τη λειτουργία των προστασιών του δικτύου.
Η κυρία Τελάκη αναφέρθηκε, επίσης, στη συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ στο πρόγραμμα TILOS, που αφορά στη μετατροπή της Τήλου σε πρότυπο «πράσινο» νησί, με την εφαρμογή ενός πρωτοπόρου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Στέλιος Ψωμάς (Σύμβουλος ΣΕΦ): Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για τους συσσωρευτές
Για την προοπτική επιδότησης από το ΕΣΠΑ, μίλησε και ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς. Όπως είπε, σε περίπτωση που θα υπάρξουν επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, θα ήταν καλύτερο να αφορούν τους συσσωρευτές (μπαταρίες) προκειμένου να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά.
Ο σύμβουλος του ΣΕΦ υπενθύμισε ότι προς το παρόν και μέχρι να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται δεκτές αιτήσεις για συστήματα ως 100 kwp που συνδέονται στη χαμηλή τάση και πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ότι ο Διαχειριστής θα δέχεται αιτήσεις και για σύνδεση στη μέση τάση.
Το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο χαμηλής τάσης για ισχύ ως 55 kwp είναι 300 ευρώ και αν αντικατασταθεί ο μετρητής είναι 370 στις μονοφασικές και 390 ευρώ στις τριφασικές παροχές. Για ισχύ άνω των 55 kwp, ανέρχεται σε 450 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές συμψηφισμού, διαμορφώνονται για τα οικιακά τιμολόγια σε 0,13 – 0,14 ευρώ/kwh, για τα εμπορικά σε 0,09 – 0,13 και για τα αγροτικά σε 0,07 ευρώ/kwh. Ο κ. Ψωμάς είπε ότι το όφελος για τον οικιακό αυτοπαραγωγό για ένα σύστημα ισχύος 3,5 kwp διαμορφώνεται στα 11.600 ευρώ (στην 25ετία) με την εσωτερική απόδοση των κεφαλαίων (IRR) να διαμορφώνεται σε 9,2% και για τον εμπορικό (7 kwp) σε 20.450 ευρώ, με την απόδοση να προσεγγίζει το 14,5%.
Σε σχετικό ερώτημα, τέλος, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύστημα από τη διείσδυση των Φ/Β μέσω του net-metering, ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες του ΣΕΦ, δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στα δίκτυα (υπερφόρτωση κ.τλ.) για την επόμενη πενταετία, καθώς ο ρυθμός διείσδυσης θα είναι πιο αργός συγκριτικά με τη ραγδαία αύξηση των Φ/Β την τελευταία πενταετία.
Μάριος Δράμαλης (Πρόεδρος Συνδέσμου «ΣΤΕΓΗ»): Να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο με το εικονικό net-metering
Στην ανάγκη να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο με το εικονικό net-metering, επικεντρώθηκε η παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου «ΣΤΕΓΗ», κ. Μάριου Δράμαλη.
Με αυτή τη ρύθμιση, θα δοθεί η δυνατότητα συσχετισμού και συμψηφισμού μίας κατανάλωσης με Φ/Β σύστημα που δεν βρίσκεται στο χώρο που πραγματοποιείται αυτή η κατανάλωση, καθώς η σχετική Υπουργική Απόφαση επιτρέπει σήμερα μόνο την εγκατάσταση του Φ/Β μόνο στον ίδιο ή όμορο χώρο
Σημειώνεται ότι το εικονικό net-metering είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τα ξενοδοχεία, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης και τα γεωργικά αντλιοστάσια.
Ο κ. Δράμαλης είπε ακόμα ότι ο συνδυασμός των αντλιών θερμότητας με τα Φ/Β μειώνει ραγδαία το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, ενώ μελλοντικά με τη δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών των οχημάτων από τα Φ/Β, θα οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και δωρεάν μετακινήσεων.
Τέλος, για τις τιμές απόσβεσης στη χαμηλή τάση, ο κ. Δράμαλης είπε ότι ξεκινούν από τα 5,5 με 6,5 έτη.