Εκπρόσωποι περισσότερων από 100 μεγάλων επιχειρήσεων και παραγωγικών φορέων της Σερβίας θα δώσουν το παρών στο πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, «Γνωρίστε επιχειρηματικά τη Σερβία» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 Θεσσαλονίκη.
Το φόρουμ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, του δήμου Θεσσαλονίκης και του γενικού προξενείου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.
Η Σερβία ως προορισμός για τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια θα βρεθεί στο επίκεντρο του φόρουμ. Ακόμη στην συμπρωτεύουσα, το παρών θα δώσουν και οι εκπρόσωποι της θυγατρικής της βιομηχανίας ελαστικών «Michelin», «Tigar Pirot». Οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Σερβίας θα επισκεφθούν τη συμπρωτεύουσα προκειμένου να «πείσουν» περίπου 200 συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα για τις επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στη Σερβία.
Επιπλέον επί τάπητος θα τεθούν τα 60 επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είτε πρόκειται να ξεκινήσουν είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Σερβία (δημιουργώντας ευκαιρίες ιδίως για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις). Έμφαση θα δοθεί και στην προοπτική συχνότερης χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σερβικές εμπορευματικές μεταφορές.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φόρουμ ότι «Η Σερβία είναι παρθένα αγορά για τους Έλληνες επιχειρηματίες […] Αυτό που αντιληφθήκαμε […] είναι ότι ένας λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν συναλλαγές είναι ότι δεν γνωριζόμαστε επιχειρηματικά. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα περισσότερα από 650 e-mails, που έχουμε λάβει πρόσφατα από επιχειρηματίες, με ερωτήσεις που αφορούν φόρους, δασμούς, τελωνεία, διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων κτλ».
«Με εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη, στόχος είναι να αναθερμανθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ανακόπηκαν με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έκτοτε παρέμειναν “χλιαρές” με αποτέλεσμα το διμερές εμπόριο να μην ξεπερνά σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ και οι εκατέρωθεν επενδύσεις να είναι πολύ περιορισμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«60 πρότζεκτ θα παρουσιάσουν στις 18 Μαρτίου εκπρόσωποι των Σιδηροδρόμων Σερβίας, των αεροδρομίων «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου και «Constantine the Great» του Νις, της αεροπορικής εταιρείας Air Serbia και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερβίας. Σημαντικό τμήμα τής διοργάνωσης θα αφιερωθεί και στο πώς μπορούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις σχέσεις της Σερβίας με χώρες της πρώην Σοβιετικής ‘Ενωσης για την πραγματοποίηση εξαγωγών (σ.σ. ό,τι παράγεται στη Σερβία σε ποσοστό άνω του 51% μπορεί να εξαχθεί στη Ρωσία χωρίς τελωνειακούς δασμούς)», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας είπε ότι: «Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δυνατότητες τόνωσης της χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για το σερβικό εξαγωγικό εμπόριο: κάποιες δεκαετίες πριν, το 70% των σερβικών εμπορευμάτων που διακινείτο μέσω θαλάσσης περνούσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ποσοστό που σήμερα έχει μειωθεί στο 3%. Στη διάρκεια συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 17ης Μαρτίου, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και εκπρόσωποι της σερβικής πλευράς θα συζητήσουν τους τρόπους εκ νέου τόνωσης της κίνησης, καθώς η διακίνηση μέσω Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται πιο εύκολη και συμφέρουσα χρονικά, σε σχέση με τη χρήση των λιμένων του Μπαρ, του Κόπερ και της Κωστάντζας. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο υπουργός (ή ο υφυπουργός) Συγκοινωνιών της Σερβίας, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Σερβίας, Βελιγραδίου και Λέσκοβατς και οι διευθυντές των σερβικών σιδηροδρόμων, των δύο προαναφερθέντων σερβικών αεροδρομίων και του τελωνείου της Σερβίας».
Από την άλλη πλευρά ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς τόνισε: «Το 2016 εκτιμάται ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον σερβικό τουρισμό προς Ελλάδα, με συνέχιση της θετικής τάσης του 2015, όταν τη χώρα μας επισκέφτηκαν πάνω από 1 εκατ. Σέρβοι (το 80% των οποίων επέλεξε θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας).Οι προοπτικές είναι πολύ καλές για τον θρησκευτικό και θεραπευτικό τουρισμό, αλλά και για τον πολεμικό, καθώς η εκατοστή επέτειος της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου πλησιάζει και η σερβική πλευρά “θα ήθελε να ξεκινήσει συνομιλίες” με δήμους όπως αυτοί της Φλώρινας και της Αριδαίας για την προσέλκυση περισσότερων Σέρβων σε περιοχές όπως το Καϊμακτσαλάν (όπου δόθηκαν ιστορικές μάχες)».
Τέλος ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου, Μπάνε Πρέλεβιτς διευκρίνισε ότι:
«Οι σερβικές παρουσίες στη Θεσσαλονίκη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, πολιτικό και επιχειρηματικό».