Quantcast
Εθνική: Ζημιές 159 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο - enikonomia.gr
share

Εθνική: Ζημιές 159 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Zημιές 159 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους 112 εκατ. ευρώ.

Οι εγχώριες καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4.8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, κατά το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάστηκε μείωση των εκροών, αφού αυτές ανήλθαν σε 1.9 δισ. ευρώ με στοιχεία τέλους Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, η ΕΤΕ, στηριζόμενη στο συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα (95% στο α’ τρίμηνο 2015) και στη δυνατότητα άντλησης σημαντικού ύψους ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, συνέχιζε να παρέχει στήριξη στην ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τα υπόλοιπα χορηγήσεων κατά 0.8 δισ. ευρώ.

 

                                            Αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση

 

Ο ρυθμός δημιουργίας δάνειων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του 2015 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε επίπεδο ομίλου, οι νέες επισφάλειες ανήλθαν στα 477 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, αφού οι σχετικές επισφάλειες ανήλθαν στα 336 εκατ. ευρώ.

Σαν αποτέλεσμα της αύξησης αυτής, διενεργήθηκαν αυξημένες προβλέψεις στην Ελλάδα ύψους 323 εκατ. ευρώ (+18% σε τριμηνιαία βάση), οδηγώντας το δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων σε αύξηση κατά 50μ.β.. στο επίπεδο του 60.7%

 

                                     Δήλωση Φραγκιαδάκη

 

Σε δηλώσεις του ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει ότι, «παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν, κυρίως, τη ρευστότητα, αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.