Quantcast
Δύο εταιρείες από τη Λάρισα παράγουν εκχύλισμα από αυγά λευκού σαλιγκαριού - Οι αντιγηραντικές ιδιότητες - enikonomia.gr
share

Δύο εταιρείες από τη Λάρισα παράγουν εκχύλισμα από αυγά λευκού σαλιγκαριού – Οι αντιγηραντικές ιδιότητες

δημοσιεύτηκε:

Εκχύλισμα από αυγά λευκού σαλιγκαριού, το οποίο διαθέτει ισχυρή αντιγηραντική, αναπλαστική και αντιοξειδωτική δράση, κατάφεραν να παράξουν δύο εταιρείες από τη Λάρισα.

Ο λόγος για τη Mediterranean Escargots και τη Le Blanc Sκin Care οι οποίες εδώ και 20 χρόνια επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη με σκοπό την παραγωγή Λευκού Χαβιαριού.

«Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία μια μοναδικής ποικιλίας σαλιγκαριού του Λευκού “Cryptomphalus aspersa”, από το οποίο παράγεται Λευκό Χαβιάρι ανώτερης ποιότητας με υψηλή συγκέντρωση σε βιοδραστικές ουσίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής της Mediterranean Escargots, Θανάσης Γκόγκας.

Τα αυγά των σαλιγκαριών χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες στην παραδοσιακή Ιατρική και κοσμετολογία σε πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι εταιρίες σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, εκπονούν ερευνητικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την παραγωγή λευκού χαβιαριού υψηλής βιοδραστικότητας, την ανάπτυξη μεθοδολογία εκχύλισης, την διερεύνηση της δραστικότητας του για την δημιουργία καλλυντικών προϊόντων καθώς και προϊόντων για άλλες θεραπευτικές χρήσεις.

Στην παραπάνω προσπάθεια συμμετέχουν ερευνητικά εργαστήρια από σημαντικό αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ.

Η έρευνα για την βιοδραστικότητα του εκχυλίσματος χαβιαριού γίνεται για πρώτη φορά και τα in-vitro αποτελέσματα έδειξαν, ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση, αναγεννά την επιδερμίδα, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και προστατεύει το DNA από τη δημιουργία βλαβών.

Μέχρι σήμερα στις διεθνείς αγορές δεν έχει εμφανιστεί στην αγορά κάποιο προϊόν από χαβιάρι σαλιγκαριών λόγω ότι «η παραγωγή χαβιαριού σαλιγκαριών απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, σε επίπεδο ζωικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επιχειρήσεις με δυνατότητα παραγωγής αυγών σε μεγάλη κλίμακα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν για την μαζική παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής» είπε ο κ. Γκόγκας και πρόσθεσε «Το αποκλειστικό μας εκχύλισμα Λευκού χαβιαριού είναι κατοχυρωμένο με πολλαπλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία στην αγορά των πρώτων καλλυντικών προϊόντων με βάση το Λευκό χαβιάρι».

Τα τελευταία χρόνια καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν βλέννα σαλιγκαριών έχουν κατακλύσει την αγορά και εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις λόγω της επουλωτική και αναγεννητικής δράσης της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων ομορφιάς σαλιγκαριών αντιπροσώπευε 555,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021 και εκτιμάται ότι θα είναι 1.232 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Οι έρευνες και τα αποτελέσματα για τα αυγά από τα σαλιγκάρια

Η έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εστιάζει στις γενοτοξικές επιδράσεις του στρες, και κύρια του οξειδωτικού στρες, στην κυτταρική γήρανση και τη γήρανση του οργανισμού.

«Κυρίως μας ενδιαφέρει η διαλεύκανση των κυτταρικών ομοιοστατικών μηχανισμών, όπως η αυτοφαγία» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίκουρη Καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας και Διευθύντρια του συγκεκριμένου εργαστηρίου, Βαρβάρα Τραχανά, και πρόσθεσε «η αυτοφαγία, διαμεσολαβώντας την αποικοδόμηση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών και οργανιδίων του κυττάρου, είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς εξασφάλισης της κυτταρικής ακεραιότητας. Στα πλαίσια αυτά, αναζητούμε βιοδραστικά φυσικά συστατικά που θα ρυθμίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ μηχανισμών κυτταρικής επιτήρησης και αυτοφαγίας, επιδεικνύοντας (και) αντιοξειδωτική/αντιγηραντική δράση».

Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης ήταν η μελέτη εκχυλισμάτων αυγών από το σαλιγκάρι “Cryptomphalus aspersa” σε ανθρώπινα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα.

Σύμφωνα με την κ. Τραχανά «τα πρωταρχικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα αυτό, έχει ισχυρά αντιγηραντική δράση, έναντι στην επαγόμενη από οξειδωτικό στρες πρόωρη κυτταρική γήρανση, βελτιώνει την επουλωτική ικανότητα των κυττάρων, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα της γλουταθειόνης (GSH)- που απομακρύνει τις δραστικές ρίζες οξυγόνου από τα κύτταρα- και δρα προστατευτικά απέναντι στη δημιουργία οξειδωτικών βλαβών στο DNA».

Τέλος, όπως είπε η ίδια «τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις προστατευτικές/αναγεννητικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων αυγών του σαλιγκαριού Cryptomphalus aspersa» και πρόσθεσε «Λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, έχουμε εντείνει τις ερευνητικές μας προσπάθειες προκειμένου να διαλευκάνουμε το ρόλο του εκχυλίσματος αυτού επί των μοριακών μηχανισμών που εξασφαλίζουν την υγεία και ακεραιότητα των κυττάρων. Επιπλέον επιθυμούμε να καταδείξουμε πως ένα φυσικό και απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο εκχύλισμα, καταρχάς βελτιώνει τις δερματικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν τη γήρανση αλλά και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αντιγηραντικών/αντιοξειδωτικών προϊόντων με καλλυντικές ή/και θεραπευτικές χρήσεις».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.