Quantcast
Δράση Seal of Excellence για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτομική δραστηριότητα - enikonomia.gr
share

Δράση Seal of Excellence για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτομική δραστηριότητα

δημοσιεύτηκε:

Στη χρηματοδότηση προτάσεων που πέρασαν το κατώφλι βαθμολογίας του SME Instrument της Ε.Ε. (Horizon 2020), δηλαδή έλαβαν τη «Σφραγίδα Αριστείας» (seal of excellence) ως ιδιαίτερα καινοτόμες αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν, στοχεύει δράση του ΕΣΠΑ με εκτιμώμενη ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2017.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η δράση “Seal of Excellence” απευθύνεται μόνο σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά καινοτομική δραστηριότητα και είναι βιώσιμες και κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έντονα χαρακτηριστικά διεθνοποίησης.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα καινοτομίας αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας στη διεθνή αγορά, αφού στόχος του SME Instrument είναι η εμπορική αξιοποίησή τους. Σημειώνεται πως δεν χρηματοδοτείται βασική έρευνα. Τα προτεινόμενα έργα πρέπει να διακρίνονται από υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας (TRL μεταξύ 6 και 9).

Προκειμένου να μην μείνουν αναξιοποίητες οι προαναφερθείσες προτάσεις, η ΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία Seal of Excellence, χορηγώντας πιστοποιητικά αριστείας στις ΜμΕ, οι προτάσεις των οποίων αξιολογήθηκαν θετικά, και παρακινώντας τα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει πιστοποιητικό αριστείας από πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).

Η δράση περιλαμβάνει τρεις διακριτές και ανεξάρτητες φάσεις με δυνατότητα υποβολής προτάσεων και χρηματοδότησης μόνο στην πρώτη και δεύτερη φάση. Η τρίτη φάση αφορά, κυρίως, σε υπηρεσίες υποστήριξης των ΜμΕ, όπως, ενδεικτικά, υπηρεσίες προώθησης του τελικού προϊόντος στη διεθνή αγορά και διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Στην 1η φάση υποβάλλεται επιχειρηματικό σχέδιο 10 σελίδων που τεκμηριώνει τον αξιοσημείωτα καινοτομικό χαρακτήρα της ιδέας, την τεχνολογική, πρακτική και οικονομική βιωσιμότητα της υλοποίησής της. Η Φάση 1 είναι προαιρετική.

• Ποσό χρηματοδότησης/πρόταση: 50.000 Ευρώ

• Ενδεικτικός χρόνος υλοποίησης: 6 μήνες

Στην 2η Φάση υποβάλλεται το Επιχειρηματικό Πλάνο και αίτηση ενίσχυσης για δράσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των καινοτόμων προϊόντων / υπηρεσιών στο επίπεδο που απαιτείται για τη διάθεσή τους στην αγορά. Δίδεται έμφαση στην ανάπτυξη, προτυποποίηση, έλεγχο, πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών, τον σχεδιασμό προϊόντων/υπηρεσιών, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη – κλιμάκωση της ιδέας (τμήματα αγοράς, διαδικασίες κλπ.)

• Ποσό χρηματοδότησης/πρόταση: 500.000 – 2.500.000 ευρώ

• Ενδεικτικός χρόνος υλοποίησης: 12-24 μήνες

Η υποβολή των προτάσεων στην δράση SME Instrument του Ορίζοντα 2020 είναι συνεχής αλλά με συγκεκριμένες ενδιάμεσες ημερομηνίες υποβολής ανά έτος. Έως τώρα έχουν υποβληθεί πολύ αξιόλογες προτάσεις από ΜμΕ όλων των Κρατών-Μελών (ΚΜ) οι οποίες αν και αξιολογήθηκαν θετικά με βαθμολογία μεγαλύτερη του κατωφλίου (το κατώφλι για την Φάση 1 είναι 13 και για την Φάση 2 το 12), τελικά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων της Ε.Ε.

Προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των προτάσεων είναι η συνάφεια με την “Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης”.

Δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι:

• Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει το Seal of Excellence της ΕΕ

• Συμβατές με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης – RIS3

Προϋπολογισμός Δράσης

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 65,8 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος υλοποίησης των προγραμμάτων θα είναι 6 – 24 μήνες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.