Διευκρινίσεις για τις χιλιάδες προσλήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους με το βάρος της χρηματοδότησης να πέφτει στη ΔΕΗ που προβλέπει υπουργική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, δίνει η Επιχείρηση.
«Η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες», επισημαίνει υπογραμμίζοντας πως είναι «υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί».
Μάλιστα σημειώνει πως για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας.
Σύμφωνα με την Επιχείρηση οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ και όχι 2.338 που προβλέπει η απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου.
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα έργα της ΔΕΗ προβλέπεται έγκριση για αυξημένο αριθμό προσωπικού αρχαιοτήτων. Έτσι, το ανώτατο όριο για φέτος ορίστηκε σε 2.338 άτομα, ενώ το 2016 είχε ανέλθει σε 3.564.