Ενα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deal των τελευταίων δεκαετιών ολοκληρώνεται στον κλάδο ζυθοποιίας και οινοπνευματωδών ποτών, με την εξαγορά της SABMiller από την αμερικανική Anheuser-Busch InBev, έναντι 104 δισ. δολ.(68 δισ. στερλινών). Από τη συνένωση των δύο ομίλων δημιουργείται ένα επιχειρηματικό σχήμα που θα ελέγχει το 30% της παγκόσμιας αγοράς μπύρας και θα κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στον τομέα καταναλωτικών προϊόντων. Είναι η εντυπωσιακότερη κίνηση συγκέντρωσης σε έναν κλάδο που έχει ήδη ολιγοπωλιακή διάρθρωση: 4 όμιλοι ζυθοποιίας κατέχουν το 51,7%(!) της παγκόσμιας αγοράς.
H InBev είναι αδιαμφισβήτηος leader με μερίδιο 20,8%. Δεύτερη η SABMiller με 9,7% – μαζί θα συγκεντρώνουν πλέον 30,5% και μία στις τρεις μπύρες που πωλούνται πουδήποτε στονκόσμο θα είναι δική τους.
Ακολουθούν η ολανδική Heineken (9,1%), δανέζικη-βρετανική Carlsberg (6,1%) και η κινέζικη China Resources Enterprise (6%).
Premium 50%!
Το deal είναι αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων, έντονης σπέκουλας και “σκληρού πόκερ” με άλλεπάλληλα “χτυπήματα” που ανέβασαν το τίμημα εξαγοράς. H InBev θα καταβάλει τελικά premium της τάξης του 50% από την τιμή κλεισίματος της SABMiller στις 15 Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν 2 στοιχεία: Η μεγάλη πτώση της μετοχής της SABMiller (20% σε τρεις μήνες) και το γεγονός ότι η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια – ανεβάζοντας το χρηματοοικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως και οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές επίσπευσαν τις διαδικασίες. Μέτρησε βέβαια και το γεγονός ότι οι δύο όμιλοι επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους σε διαφορετικές αγορές, κάτι που δεν συμβαίνει στους βασικούς ανταγωνιστές τους, την Heineken και την Carlsberg.
Η Inbev θα μπορέσει τώρα εκμεταλλευτεί και τα δίκτυα της SABMiller για επέκταση σε αναδυόμενες αγορές όπως στην Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της SABMiller είχε απορρίψει τρείς διαφορετιές προτάσεις και μία ακόμη εναλλακτική, θεωρώντας μη ικανοποιητικό το προσφερόμενο τίμημα.
Στο ιστορικό αυτό deal έλαβε μέρος πληθώρα συμβούλων. Δίπλα στην Inbev βρέθηκαν η Lazard και η Deutsche Bank ενώ ασχολήθηκαν και μεγάλα δικηγορικά γραφεία όπως οι Freshfields Bruckhaus Deringer and Cravath Swaine & Moore. Για λογαριασμό της SABMiller σύμβουλοι ήταν οι Robey Warshaw, JPMorgan Chase, Morgan Stanley and Goldman Sachs.
Σε περίπτωση που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ) δεν “ανάψουν” το πράσινο φως για την εξαγορά. η InBev θα καταβάλει αποζημίωση 3 δισ δολαρίων στην SABMiller.
Μπύρες για όλα τα γούστα
H AB InBev είναι αμερικανική πολυεθνική, με δραστηριότητας σε όλο τονκόσμο και ισχυρή παρουσία σε πολλές αγορές.
Παρασκευάζει μπύρες για όλα τα γούστα και στο χαρτοφυλάκιο της έχει πάμπολλα διεθνώς αναγνωρίσημα σήματα.
Σ αυτά περιλαμβάνονται οι μπύρες Budweiser, Corona, Bud, Stella Artois, Becks, Hoegaarden, Leffe και δεκάδες άλλες που κυκλοφορούν σε τοπικές-εθνικές αγορές.
Η SABmiller παράγει και διακινεί τις Fosters, Coors, Miller, Peroni, Kozel και πολλές άλλες.
Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά
To deal δεν πρόκειται να έχει άμεση επίπτωση στην ελληνική αγορά, όπου προϊόντα των δύο συνενούμενων ομίλων διακινούνται από εγχώριες εταιρίες διανομής οινοπνευματωδών ποτών. Αλλαγές ενδέχεται να γίνουν σε βάθος χρόνου στα δίκτυα διανομής και στους αντιπροσώπους.
Στην Ελλάδα τα προϊόντα της inBev αντιπροσωπεύει κι διακινεί η Αμβυξ ΑΕ. Είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία εισαγωγής και διανομής αλκοολούχων ποτών, με 98 χρόνια παρουσίας στον κλάδο.
Η Αμβυξ έφερε αρρχικά στην ελληνική αγορά την μπυρα Bud της inBev και κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο. Τώρα έχει στο χαρτοφυλάκιο της και τις μπύρες Becks, Boddingtons, Franziskaner, Hoegaarden, Leffe της αμερικανικής ζυθοποιίας.
Τα προϊόντα της SABMiller διακινούνται στην Ελλάδα από την ΟΚ Athens η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της τις μπύρες Miller, Peroni Nasto Azzuro, Pilsner Urquell, Veltins κ.α.