ΔΕΚΟ: Τέλος στις μονιμοποιήσεις από το παράθυρο – Οι αλλαγές που φέρνει και στα εργασιακά ο νέος νόμος

ΔΕΚΟ

Τέλος στις μονιμοποιήσεις από το παράθυρο, σε οκτώ ΔΕΚΟ του Δημοσίου, βάζει ο νέος νόμος του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς αφορούν στις 8 ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο. Σε αυτές γίνονταν στο παρελθόν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες, μετά από διαδοχικές ανανεώσεις, μετατρέπονταν σε αόριστου χρόνου.

Με τον νέο νόμο οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου στις θυγατρικές των 8 ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Υπερταμείο, το οποίο διαχειρίζεται την κρατική περιουσία, θα επιτρέπονται για την κάλυψη ειδικών αναγκών και με ρητή αναφορά ότι αυτές οι συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22 του νέου νόμου, οι προσλήψεις, είτε πρόκειται για αορίστου είτε για ορισμένου χρόνου, θα διενεργούνται με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

– Προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ειδικών αναγκών, που απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρία ή σπουδές προς εκτέλεση ειδικού έργου. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ (όπως και οι αορίστου χρόνου) και θα ανανεώνονται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την εκτέλεση του έργου, μετά από αξιολόγηση των αναγκών.

– Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πρόσκαιρων, παροδικών ή εποχικών αναγκών. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου. Η διάρκεια της απασχόλησης του προσωπικού για έκτακτες ανάγκες δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες σε συνολικό χρονικό διάστημα 12 μηνών για τις ΔΕΚΟ που ανήκουν ακόμα στο Δημόσιο.

Στις ΔΕΚΟ που δεν αποτελούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η διάρκεια της απασχόλησης για τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες και δύναται να ανανεώνεται μόνο 1 φορά. Μετά το πέρας του ως άνω χρόνου απασχόλησης (8 ή 12 μήνες) οι συμβάσεις αυτές λύονται αυτοδικαίως, χωρίς καμία προειδοποίηση ή διατύπωση και χωρίς αποζημίωση.
Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες.

Οι διατάξεις του νέου νόμου αφορούν τις εξής εταιρίες: Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους ΕΛΤΑ Courier), ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ).

Οι αλλαγές στα εργασιακά

Στα εργασιακά οι ανατροπές έρχονται μέσα από δυο διατάξεις που προβλέπουν τη θέσπιση του λεγόμενου «διευθυντικού δικαιώματος», δηλαδή της δικαιοδοσίας του γενικού διευθυντή, των διευθυντών και των υψηλόβαθμων στελεχών εν γένει να ρυθμίζουν ωράρια εργασίας, βάρδιες και υπερωρίες, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται κάθε φορά, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και την κατάρτιση των κανονισμών εργασίας με απόφαση των διοικήσεων και όχι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών.

Στο άρθρο 26 του νέου νόμου αναφέρεται ότι οι συμβάσεις εργασίας διέπονται από την κείμενη εργατική νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα και ότι η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος εκ μέρους κάθε εταιρίας γίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο και τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε αυτή, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους.

Η προσθήκη αυτή στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου σημαίνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος ή ο γενικός διευθυντής θα μπορεί να αποφασίζει ευέλικτο ωράριο εργασίας και υπερωρίες ή ακόμη και να καθορίζει τις άδειες του προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Στο χέρι των διοικήσεων περνούν επίσης οι προαγωγές, οι μετακινήσεις, οι μεταθέσεις του προσωπικού, καθώς και η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων και θέσεων ευθύνης πέραν των γενικών διευθυντών και διευθυντών.

Παρατηρήσεις στο άρθρο 26 διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνοντας ότι υπάρχει απόκλιση με το άρθρο 21 που αναφέρεται στο προσωπικό των θυγατρικών ΔΕΚΟ που αποτελούν φορείς Γενικής Κυβέρνησης και δεν διέπονται από την εργατική νομοθεσία.

Exit mobile version