ΔΕΗ: Αυξάνονται οι ποσότητες παραγωγής που διατίθενται μέσω δημοπρασιών σε ανταγωνιστές

Αύξηση των ποσοτήτων της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθεται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) σε ανταγωνιστές της επιχείρησης, σε συνδυασμό με μείωση της τιμής εκκίνησής τους, είναι ένα πιθανό σενάριο συμβιβασμού για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στο «μέτωπο» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ακόμη ότι η πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία θυγατρικών στις οποίες θα μεταφερθούν υφιστάμενοι πελάτες και θα πουληθούν σε ανταγωνιστές, εξετάζεται σοβαρά από τους δανειστές και είναι πιθανό οι δύο λύσεις (ΝΟΜΕ και θυγατρικές) να λειτουργήσουν παράλληλα – αν και ο στόχος της ΔΕΗ με την εν λόγω πρόταση είναι να ακυρώσει στην πράξη το λόγο ύπαρξης των δημοπρασιών.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επισκόπηση της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί στην αγορά ρεύματος που αναμένεται τον Ιούνιο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δηλαδή της εξέλιξης των μεριδίων ΔΕΗ και εναλλακτικών παρόχων. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πάντως, αναφορικά με το «πάγωμα» ή και την υποχώρηση των μεριδίων των εναλλακτικών τους προηγούμενους μήνες ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους και συγκεκριμένα στην αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά τους χειμερινούς μήνες, λόγω ψύχους. Δεδομένου ότι οι πελάτες των εναλλακτικών είναι κατά κύριο λόγο μεγάλες επιχειρήσεις, η κατανάλωση των οποίων δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, είναι επόμενο κατά τις περιόδους αυτές τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Θα ακολουθήσει, τον Ιούλιο η αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας η οποία τώρα είναι 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση ακόμη και κατά 5 ευρώ – το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί όμως από την εξέλιξη του μεταβλητού κόστους της ΔΕΗ το οποίο θα εξετάσει η ΡΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος προγραμματισμός για το 2017 προβλέπει τη δημοπράτηση συνολικά περί των 6 εκατ. μεγαβατωρών. Η πρώτη δημοπρασία για 1,27 εκατ. μεγαβατώρες έγινε τον Ιανουάριο και η ποσότητα εξαντλήθηκε, οι επόμενες δύο για την ίδια ποσότητα θα γίνουν στις 26 Απριλίου και στις 12 Ιουλίου και η τελευταία για 2,16 εκατ. μεγαβατώρες στις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, στη διαπραγμάτευση εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις αφενός για μεγάλη αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας και αφετέρου για περιγραφή των εναλλακτικών δομικών μέτρων. Δηλαδή της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ που επιδιώκεται από την πλευρά των δανειστών να εφαρμοστούν αν δεν επιτευχθεί ο τελικός στόχος για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50 % ως το τέλος του 2019.


Exit mobile version