Creta Farm: Έμφαση στην εξωστρέφεια από την πρώτη ελληνική εταιρεία του σχεδίου Γιούνγκερ

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Creta Farm AE είναι πλέον πιο συστηματική και πιο εμφαντική, τονίζει μιλώντας προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, γενικός διευθυντής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή νέας συμφωνίας – πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα – με βιομηχανία αλλαντικών μεγάλης ευρωπαϊκής αγοράς για την εκχώρηση των δικαιωμάτων παραγωγής των προϊόντων της κρητικής βιομηχανίας και την αποπληρωμή της με ποσοστά επί των ετήσιων πωλήσεων (royalties). Παρομοίως όπως στην αντίστοιχη περίπτωση συμφωνίας με την Αυστραλία.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η εξαγωγική δραστηριότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και ενισχύεται η υπάρχουσα στην Κύπρο.

Το 2016 σίγουρα δεν κινήθηκε με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς της διοίκησης της εταιρείας, αλλά τούτο συνέβη ανεξάρτητα από τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της.

Η βόμβα της κατάρρευσης της Μαρινόπουλος ΑΕ ανέτρεψε τους σχεδιασμούς σχεδόν του συνόλου των προμηθευτικών επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων που “απελευθέρωσε” η κατάρρευση της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, απορροφήθηκε από τις άλλες εταιρείες του κλάδου, αλλά ένα μέρος τους όμως “χάθηκε”. Και τούτο σε μία χρονιά που η αγορά είναι εντυπωσιακά πτωτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο το λιανεμπόριο έχασε περίπου 4% – 5%, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο ο ρυθμός της πτώσης έχει διπλασιαστεί και εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδα ίσως και μεγαλύτερα του 10%.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, η αγορά των αλλαντικών έχει συρρικνωθεί περίπου 7% – 8%, κι όπως λέει ο κ. Φρουζής “είναι προφανές πως το περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τόσο μεγάλη πτώση και τα όσα συνέβησαν εφέτος”. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Μαρινόπουλος ΑΕ πραγματοποιούσε το 20% των ετήσιων πωλήσεων της Creta Farm AE και οι οφειλές της πρώτης προς την δεύτερη είναι 8 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση, λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη της μεγαλύτερης ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Φρουζής οι πωλήσεις της πρόκειται να διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα, περίπου 105 εκατ. Ευρώ και αντιστοίχως τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων θα κινηθούν πάνω από 10 εκατ. Ευρώ.

Βέβαια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Creta Farms αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ και χρηματοδοτήθηκε με 15 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με όρους προσαρμοσμένους κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας – και σε πέντε χρόνια προβλέπεται η χρηματοδότηση της με άλλα 15 εκατ. ευρώ. Κι όπως λέει ο κ. Φρουζής η ΕΤΕπ χρηματοδότησε την προοπτική της εταιρείας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Στόχος των μετόχων και της διοίκησης της εταιρείας είναι η μετεξέλιξη της από βιομηχανία αλλαντικών σε βιομηχανία τροφίμων – η εταιρεία ελέγχει μερίδιο 30% στην αγορά των αλλαντικών και διαθέτει 17 παγκόσμιες πατέντες – ως το 2020. Έτσι κι αλλιώς η αγορά των αλλαντικών στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση – δεν υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ και εφέτος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, σε άλλες κατηγορίες τροφίμων υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Όπως επί παραδείγματι στην αγορά των σνακ – πρόκειται για μια αγορά που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.


Exit mobile version