Έναν συνεργατικό σχηματισμό επιχειρήσεων ιατρικού τουρισμού (cluster ιατρικού τουρισμού) δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος είναι να οργανωθούν καλύτερα οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας και του τουρισμού, να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο και να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
«Στον σύγχρονο κόσμο, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου πολλές φορές ο ανταγωνισμός μπορεί να γίνει αδυσώπητος, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Και μπορεί στη χώρα μας, μέχρι σήμερα να μην υπήρχε κουλτούρα συνεργασίας, όμως οι ίδιες οι συνθήκες πλέον, επιβάλλουν την αλλαγή στη νοοτροπία» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε σχετική εκδήλωση, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων ιατρικών φορέων, ιδιωτικών ιατρικών μονάδων, της πανεπιστημιακής κοινότητας από τον κλάδο της ιατρικής, ιατρικών συλλόγων και άλλων φορέων.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα όπως οι – ιδιωτικές κυρίως – ιατρικές υποδομές, τα κέντρα αποκατάστασης και οι ιαματικές πηγές, αλλά και το εξαιρετικό της κλίμα, οι άρτιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, η πληθώρα συνδυαστικών τουριστικών υπηρεσιών και η εξαιρετική προσβασιμότητα. Ανέφερε άλλωστε, ότι συντονιστικό ρόλο στο νέο εγχείρημα θα μπορούσε να διαδραματίσει το ελληνικό cluster ιατρικού τουρισμού Elitour.
Από την πλευρά της Elitour, ο γενικός γραμματέας Πάρις Κοκορότσικος, ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει δύο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο μιας τέτοιας συνεργασίας: Τις ιδιωτικές ιατρικές μονάδες που υπάρχουν και τις πολλές ιαματικές πηγές. Συγκεκριμένα, στην κεντρική Μακεδονία υπάρχουν κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης, οφθαλμολογικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα για αιμοκάθαρση, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και οι Σέρρες. Πολλούς επισκέπτες μπορούν άλλωστε να προσελκύσουν και τα λουτρά, που σχετίζονται με τον τουρισμό υγείας – ένα είδος τουρισμού που αφορά την ευεξία.
«Η Ελλάδα μπήκε στην εικόνα εδώ και 3 – 4 χρόνια μέσω της συμμετοχής της στα διεθνή φόρουμ για τον ιατρικό τουρισμό. Άρα για τους ξένους δεν είναι ένας άγονος προορισμός, αλλά ένας τομέας όπου υπάρχει ανάπτυξη. Συνεπώς, είναι λογικό η Περιφέρεια να ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια για να βρεθούν οι εταίροι από διάφορους κλάδους, να οργανωθούν με ομπρέλα την Περιφέρεια και να σχεδιάσουν τα βήματά τους για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη αναφορά στους τουρισμό τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες, έκανε μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αλληλεγγύης, Γερακίνα Μπισμπινά, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναδειχθεί ως ένα πολύ δυναμικό τουριστικό προϊόν. Ως προς την τρίτη ηλικία, είπε ότι η προσέλκυση μπορεί επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης και ψυχαγωγίας, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Για τα ΑμΕΑ, σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση προσέλκυσης του συγκεκριμένου πληθυσμού αποτελεί η αρτιότητα συγκεκριμένων υποδομών, καθώς η χώρα μας δεν θεωρείται πλήρως προσβάσιμη, ιδιαίτερα για τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται να είναι η 2η τουριστικά πιο ισχυρή Περιφέρεια την επόμενη 5ετία, καθώς αναμένεται ιδιαίτερη ανάπτυξη του οδικού τουρισμού, του τουρισμού City Break και Yachting, ενώ οι επισκέπτες για πολιτιστικό τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν αυτούς που έρχονται για τον ήλιο και τη θάλασσα.
Παρουσιάζοντας τις ιαματικές πηγές στην Περιφέρεια, ανέφερε ότι ανακηρυγμένες πηγές υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, (στη Θέρμη, το Λαγκαδά, τη Νέα Απολλωνία και τη Σουρωτή), στην ενότητα Κιλκίς (στις Γιάννες και την Πικρολίμνη), στην ενότητα Πέλλας (στην Αριδαία και το Λουτροχώρι), στην ενότητα Σερρών (στη Νιγρίτα, το Σιδηρόκαστρο και το ‘Αγκιστρο) και στην ενότητα Χαλκιδικής (στους Αγίους Αποστόλους και την Αγία Παρασκευή).