Με τους καλύτερους οιωνούς από πλευράς ποιότητας της σταφυλικής παραγωγής, αλλά τους χειρότερους από πλευράς οικονομικών προσδοκιών για τον κλάδο ξεκίνησε ο φετινός τρύγος, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης εκπροσώπων των οινοποιητικών συνεταιρισμών στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων.
Ειδικότερα, όπως είπαν ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου, και ο διευθυντής της Οργάνωσης, Παρ. Κορδοπάτης, η σταφυλική παραγωγή έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε Κρήτη, περιοχές Νότιας Ελλάδας και Τύρναβο. Στο Ηράκλειο η μείωση υπερβαίνει το 60%, ενώ στον Τύρναβο η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά 50% και στα λευκά από 10 – 15%. Στις περιοχές, όμως, που η παραγωγή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, όπως στη Νεμέα, το ύψος της παραμένει χαμηλό, καθώς πέρυσι η σταφυλική παραγωγή ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι τιμές, δε, αναμένεται να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα με ελαφρά αυξητικές. Παράλληλα, οι συνεταιριστές κατήγγειλαν ότι «σε πολλές περιοχές κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια της αγοράς, μεθοδεύουν την αγορά του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα», «Κάτι», που όπως πρόσθεσαν, «δεν θα περάσει καθώς, όπου κριθεί αναγκαίο, οι συνεταιρισμοί θα ορίσουν ρεαλιστικές τιμές ασφαλείας». Σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ειπώθηκε πως «όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα στο δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία απώλειας σταθερών εσόδων με τη διόγκωση της παραοικονομίας που προκάλεσε».
Από στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής της Οργάνωσης, Παρ. Κορδοπάτης, προκύπτει ότι «η επιβολή του Ε.Φ.Κ. γιγάντωσε το παρεμπόριο του κρασιού από αδήλωτα οινοποιεία και σε κάποιο βαθμό και από νόμιμα και πλέον, περίπου 4,5 εκατ. εκατόλιτρα διακινούνται παράνομα. Από τον ΕΦΚ στο κρασί το δημόσιο θα εισπράξει μόλις 14 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση από τα 60 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε, ενώ θα απωλέσει και σημαντικό μέρος των τακτικών εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) λόγω μείωσης των κανονικών συναλλαγών». «Τυχόν διατήρηση του καταστροφικού φόρου θα επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς κρασιού. Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση οφείλει να τον καταργήσει, διορθώνοντας το λάθος με την επιβολή του», αναφέρθηκε.