Quantcast
Βραβεύσεις 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» από ΣΕΒ και Eurobank - enikonomia.gr
share

Βραβεύσεις 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» από ΣΕΒ και Eurobank

δημοσιεύτηκε:

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank που ξεκίνησε το 2010, στην καρδιά της κρίσης, με σκοπό αφενός να αναδείξει και να στηρίξει κάθε καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου και αφετέρου να συνδράμει στην προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε τα επιχειρηματικά κίνητρα, η κοινωνική ευθύνη και η επιστημονική κοινότητα να συνεργασθούν και να συμβαδίζουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Στον 3ο κατά σειρά διαγωνισμό, από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν, οι 161 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού. Αξιολογήθηκαν από 89 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του διαγωνισμού και με βάση την αξιολόγηση αυτή αναδείχθηκαν οι προκριθείσες υποψηφιότητες για τα 4 Βραβεία και τους 15 Επαίνους. Τα 4 βραβεία απένειμαν εκ μέρους της Eurobank ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας και εκ μέρους του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος. 

Στην Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο  στον κ. Προκόπιο Μανιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

 Β΄ Βραβείο στον κ. Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή Ψυχρού Πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

Στην Καινοτομία βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο στον κ. Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ, για το σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.

Β΄ Βραβείο στην κ. Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser.

Στην παρουσίασή του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης σημείωσε: «Η Έρευνα & Καινοτομία μπορεί να αποτελέσουν απάντηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την επόμενη μέρα, μετά την κρίση. Χρειάζεται όμως νέος τρόπος σκέψης, νέες προσεγγίσεις που θα απευθύνονται σε ολόκληρη την αλυσίδα της καινοτομίας. Εκεί στηρίζεται η πολιτική που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε έχοντας ως αιχμή την αντίληψη ότι η χρηματοδότηση της έρευνας δεν αποτελεί δαπάνη αλλά επένδυση. Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται και η πρωτοβουλία “Η Ελλάδα Καινοτομεί!”, που αναδεικνύει το εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό της χώρας».

 «Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι ο Διαγωνισμός του ΣΕΒ και της Eurobank έχει γίνει ένας αναγνωρίσιμος θεσμός που αποδεικνύει ότι, παρά τις αντιξοότητες, μυαλά και δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα μας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και τόνισε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στους δείκτες της έρευνας και της καινοτομίας. Λείπουν δηλαδή οι βάσεις πάνω στις οποίες οι επιχειρήσεις μας θα μπορούν να στέκονται με αξιώσεις στη διεθνή αγορά, όχι μόνο πρόσκαιρα, αλλά στο διηνεκές. Αυτό σημαίνει ότι επείγει να κάνουμε άλματα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μας  τον τομέα αυτόν. 

Η νέα γενιά επενδύσεων θέλει την καινοτομία ως αναγκαίο συστατικό της. Για αυτό και ο ΣΕΒ, επανειλημμένα, έχει τονίσει ότι χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, ώστε να παράγουν, να εξάγουν και να δημιουργήσουν σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.  Το πρώτο βήμα που κρίνουμε αναγκαίο είναι η συγκρότηση ενός Δικτύου Ανάπτυξης της Καινοτομίας, πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τους Βιομηχανικούς Συνδέσμους της Χώρας, με σκοπό την ανάδειξη αποτελεσματικών σχημάτων συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας και την επένδυση στην επιχειρηματική καινοτομία. Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος και μητρώου, ειδικά για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά και τους χρηματοδότες τους με ειδική χρηματοδοτική, φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση. Πρόκειται για πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλες τις χώρες που έχουν κάνει τεχνολογικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Είναι καιρός να υιοθετήσουμε αυτές τις ιδέες και στην Ελλάδα».

Στην παρέμβασή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας υπογράμμισε: «Σήμερα παρά ποτέ, η οικονομία έχει ανάγκη από καινοτομία και από επιχειρήσεις, που θα μεταφέρουν τη γνώση και το προϊόν της έρευνας στην παραγωγή. Πλέον όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που δημιουργεί ταυτόχρονα αξία για τους πελάτες της επιχείρησης, τους εργαζόμενους σε αυτή, τους μετόχους και τελικά στην κοινωνία ολόκληρη. Ευθύνη μας είναι τώρα να στηρίξουμε την αλλαγή αντίληψης. Σε αυτή τη συγκυρία, το επιχειρηματικό κίνητρο και η κοινωνική ευθύνη συμβαδίζουν. Γύρω από αυτή την αντίληψη, στη Eurobank έχουμε χτίσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μέρος της οποίας είναι και ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».  Αναφερόμενος στην τρέχουσα συγκυρία, ο κ. Καραβίας πρόσθεσε: «Σήμερα, η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί όχι μία αλλά τρείς κρίσεις: τη δημοσιονομική, την προσφυγική με απρόβλεπτες γεωπολιτικές προεκτάσεις και την παγκόσμια κρίση αποπληθωρισμού που έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου. Η πρόσφατη εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων έχει κόστος για την οικονομία που μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πιο επώδυνων μέτρων αργότερα. Η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πριν από λίγους μόνο μήνες γίνεται επιβεβλημένη, ιδίως στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών μετώπων. Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία είναι στην καρδιά της αξιολόγησης, απαιτεί δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, καθώς οι ψυχροί αριθμοί είναι αμείλικτοι: οι δαπάνες για συντάξεις στη χώρα μας ξεπερνούν το 16% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 28, περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών καλύπτονται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η αναλογία εργαζομένων ανά συνταξιούχο έχει κατέλθει από 3,3 το 1978 σε 1,35 σήμερα. Δυστυχώς, οι λύσεις είναι περιορισμένες σε μια οικονομία η οποία δεν αντέχει άλλους φόρους. Το κόστος για την οικονομία κάθε μέρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα, μέσα σε συνθήκες διεθνούς αναταραχής, είναι τόσο μεγάλο, ώστε η γρήγορη κατάληξη να είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα.»

Στη χτεσινή τελετή βράβευσης δύο κορυφαίοι επιστήμονες  της έρευνας και της καινοτομίας ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ,  ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων, βρέθηκαν επί σκηνής σε μία πολύ ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» για την παραγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας εντός και εκτός συνόρων, τα κίνητρα και αντικίνητρα του να παραμείνει ένας ερευνητής στην Ελλάδα ή να φύγει στο εξωτερικό και πώς μπορεί η ίδια η ερευνητική κοινότητα να ενθαρρύνει  την επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται ότι στον 3ο Διαγωνισμό, το 50% των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν από την ελληνική περιφέρεια, το 42% κατατέθηκαν από επιχειρήσεις, το 35% από εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων και ομάδων και το 23% από μεμονωμένους ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον 1ο,  2ο   και 3ο διαγωνισμό έφτασαν τις 750, αριθμός που αποδεικνύει τη χρησιμότητα του θεσμού.

Η απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ερευνητών είναι επιπλέον κίνητρο για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η στρατηγική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύντομα θα υπάρξουν νεώτερα για τον 4ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» από την Eurobank και τον ΣΕΒ που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

 

λεζάντα βασικής φωτό: Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι κκ: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ Eurobank, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.