Αύξηση κερδοφορίας EBITDA 8% των εισηγμένων ομίλων στο ΧΑ

Ουσιαστική αύξηση της κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA κατά 8% δείχνουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Στο 50% εκτοξεύεται η άνοδος λόγω πετρελαιοειδών. Ποιοι κλάδοι κάνουν τη διαφορά και γιατί; Ποιες «πληγές» θα εμφανιστούν έως το τέλος του μήνα;  

Ουσιαστική βελτίωση των EBITDA κατά σχεδόν 8% κατέγραψε το 2015 ένα κρίσιμο δείγμα εισηγμένων ομίλων (δεν συμπεριλαμβάνονται τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου). Τα μεγέθη μάλιστα γίνονται εντυπωσιακά αν σε αυτά συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα των δυο πετρελαϊκών ομίλων που κατέγραψαν μεγάλα κέρδη λόγω της διεθνούς συγκυρίας: σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται ανοδο λειτουργικής επίδοσης (EBITDA) κατά 50,7% και προ φόρων κερδοφορίας κατά 395%(!).

Όσο και αν οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τα ετήσια αποτελέσματά τους (η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος του μήνα) εκτιμάται ότι η παραπάνω εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά λόγω του ότι οι μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις συμπεριλαμβάνουν πολλούς από τους μεγαλύτερους Ομίλους του ΧΑ.
Πάντως, όπως προκύπτει από την εξέταση των ήδη δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων:

* Μεγάλο μέρος της βελτίωσης οφείλεται, όπως προαναφέρθηκε, στη διεύρυνση του διεθνούς περιθωρίου διύλισης, το οποίο με τη σειρά του εκτίναξε τις επιδόσεις των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ 0,00%.

* H μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση λόγω του προσφυγικού προβλήματος επηρέασαν θετικά τις επιδόσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών (Attica Group, Μινωικές Γραμμές).

* Πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με το 2014 σημείωσαν και οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Viohalco.

* Η άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού ευνόησε τις επιδόσεις των εισηγμένων ξενοδοχείων (π.χ. Ιονική Ξενοδοχειακή) και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό χώρο.

* Ο αυξημένος τουρισμός σε συνδυασμό με τη γήρανση του ελληνικού στόλου οδήγησαν σε αύξηση τις πωλήσεις των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων (π.χ. Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική).

Πέραν αυτών, εκτιμάται ότι στη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθεί στις 31/3/2016, θα παρατηρηθεί ότι:

Οι κεφαλαιοποιήσεις μέρους των χρεών από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των ψαριών, επηρέασαν θετικά τις επιδόσεις των δύο μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών Ομίλων (Σελόντα και Νηρέα).

* Οι επιπτώσεις από τα capital controls ήταν αρκετά περιορισμένες και έπληξαν περισσότερο τις ασθενείς παρά τις υγιείς επιχειρήσεις.

* Η πορεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων δεν ήταν ενιαία, καθώς ενώ από τη μια πλευρά παρατηρήθηκεοικονομική δυσπραγία στην Ευρώπη και συνεχίστηκαν οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, από την άλλη πλευρά όλα αυτά μετριάστηκαν από την ευνοϊκότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

* Αρκετές εταιρείες κατάφεραν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις διαρθρωτικές τους κινήσεις, αλλά και λόγω της αδυναμίας που εμφανίζουν οι ασθενέστεροι ανταγωνιστές τους.

Ωστόσο, παρά τη βελτιωμένη εικόνα που θα παρουσιάσουν αθροιστικά οι εισηγμένες εταιρείες, το βέβαιο είναι ότι:

α) σημαντικό ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών δεν είναι σε θέση να επιβιώσει σε βάθος χρόνου, αν δεν προχωρήσει σε προγράμματα αναδιάρθρωσης και αν μέτοχοι και τράπεζες δεν… «βάλουν πλάτη». Δεκάδες εταιρείες θα εμφανίσουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και καθαρό δανεισμό δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις λειτουργικές τους επιδόσεις.

β) Η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

γ) Κλάδοι όπως αυτοί της κλωστοϋφαντουργίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα και του προφίλ αλουμινίου θα εμφανίσουν τελικό αποτέλεσμα που θα ξεκινά από «μείον».

 

Πηγή: Euro2day.gr

Exit mobile version