Quantcast
Αυτές οι ζυθοποιίες σώθηκαν από τη μάχη των ισοδύναμων - enikonomia.gr
share

Αυτές οι ζυθοποιίες σώθηκαν από τη μάχη των ισοδύναμων

δημοσιεύτηκε:

Η απόσυρση της ρύθμισης για την αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην παραγωγή των μικρών ελληνικών ζυθοποιιών, διέσωσε τις εταιρίες, που είχαν μπει στη μάχη των ισοδύναμων.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα κόστιζε στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 3,2 εκατομμύρια  ευρώ. Αυτές που γλίτωσαν είναι:

Η φρέσκια «Πειραϊκή»

Λάτρης της καλής μπύρας ο φαρμακοποιός, Αλέξανδρος Κουμάντος, δοκίμασε για πρώτη φορά μπύρα μικροζυθοποιίας στο Ντόρμουντ. Μερικά χρόνια αργότερα ξεκινούσε ο ίδιος ένα μικρό ζυθοποιείο στη Δραπετσώνα παράγοντας την πρώτη βιολογική και φρέσκια μπύρα με το όνομα «Πειραϊκή».

Προϊόντα: Pils, Pale Ale και Large.

ΝΗΣΟΣ η κυκλαδίτικη

«Γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες και αρμενίζει στο Αιγαίο» αναφέρουν οι παραγωγοί της ανάμεσά τους και η γνωστή δημοσιογράφος, Μάγια Τσόκλη. «Αυτή η μπύρα δημιουργήθηκε για να ενισχύσουμε τον τόπο μας» αναφέρει η μέτοχος της μικροζυθοποιίας, Ελίνα Δάλλα. «Εγώ, η Μάγια, ο Αλέξανδρος Κουρής και ο Κωστής Δάλλας είμαστε μία παρέα από παλιά που αγαπάμε τις Κυκλάδες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τις προωθήσουμε με τη βοήθεια μιας ξεχωριστής γεύσης».

Προϊόντα: ΝΗΣΟΣ Pilsner

Η ρεθυμνιακή Brinks

Με δυσκολίες που μπορούν να εντυπωσιάσουν και τους πιο αισιόδοξους η «Ρεθυμνιακή» μπύρα ξεκινά να παράγεται το καλοκαίρι του 2001. Λίγα χρόνια μετά η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της τσουγκρίζοντας με καλεσμένους και βασιλικά μέλη τα γεμάτα με τη Ρεθυμνιακή μπύρα, ποτήρια τους. Η ελληνική γραφειοκρατία θα αναγκάσει την εταιρία να αλλάξει όνομα, γεύση όμως όχι, αφού παραμένει φρέσκια, βιολογική και αφιλτράριστη.

Προϊόντα: Η ξανθιά Brinks.

Η μαύρη Brinks Volkan, η Σαντορινιά

Η «πρώτη» της εικόνα ήταν αυτή του ηφαιστείου και ίσως να ήταν και το έναυσμα για μία εκρηκτική εμφάνιση, γεμάτη αφρούς που θα «καίνε» τους ουρανίσκους όσων τη δοκιμάσουν. Η μπύρα περιέχει –εκτός από τα γνωστά συστατικά- μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου, σε γερές μάλιστα δόσεις κάνοντάς τα ευδιάκριτα από την πρώτη έως την τελευταία γουλιά. Ενώ ακόμη προσφέρει το 50% των κερδών της για την… αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Προϊόντα: Η ξανθή Pilsner. Η σκουρόχρωμη Weiss

 

Χιώτικη «ποικιλία»

Το 2009 δύο παιδικοί φίλοι, ο Αμύγδαλος Ιακώβου και ο Μάνος Ναζλίδης, αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και θέληση φτιάχνοντας τη «ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ». Τρία χρόνια μετά το έκαναν πράξη. «Πήραμε τη μεγάλη απόφαση στην αρχή της κρίσης και την υλοποιήσαμε στο απόγειό της. Όμως η οικονομική κατάσταση μόνο μας βοήθησε σε αυτό μας το εγχείρημα, αφού τα βήματά μας ήταν πιο αργά, σταθερά και τελικά πιο σίγουρα», λέει ο κ. Ιακώβου.

Προϊόντα: Φρέσκια Μπύρα Χίου – House Ale, ξανθιά και μαύρη.

Κάθε μέρα… Septem

Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας! Δημιουργήθηκε από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου και ξεκίνησε να μεθά την αγορά τον Ιούνιο του 2009.

Προϊόντα: Sunday’s Honey Golden Ale (330ml), Saturday’s Porter (330ml & 500ml), Friday’s Pale Ale (330ml), Thursday’s Red Ale (330 ml), Monday’s Pilsner (330ml & 500ml), Winter Days Porter (500ml), A.C.E. (500ml), Citra Single Hop Ipa (330ml)

Από τους Δελφούς

Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013. Η Ντία Παπανικολάου κι ο Γιώργος Κωστόπουλος με τη βοήθεια του Ιταλού ζυθοποιού, Davide Zingareli, έφτιαξαν την Delphi Beer. Μία ξεκάθαρα μεσογειακή μπύρα, ξανθιά και διπλοζύμωτή, ενώ κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου.

Προϊόντα: Delphi Beer

Καταγωγή από τον Κάμπο

Σου δίνει δύο αρχικά της ιδανικής ζωής και σε προτρέπει να «Ζήσεις τα Θέλω σου». Οι ελληνικές μπύρες «Ζήτα» και «Θήτα» με καταγωγή από τον εύπορο θεσσαλικό κάμπο υπόσχονται ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων.

Προϊόντα: Ζήτα και Θήτα

Κερκυραϊκή «συμφωνία»

«Από το πιο μελωδικό νησί του Ιονίου, με την έντονη γαστρονομική σφραγίδα, δεν θα μπορούσε να λείπει η δική του μπύρα», αυτό είναι το μότο του δημιουργού του κερκυραϊκού ζυθοποιείου, Σπύρου Καλούδη. Έτσι και έκανε πραγματικότητα την πρώτη κερκυραϊκή μπύρα στεγάζοντάς την στο χωριό Αρίλλα. Μέλι, λουλούδια, άνθη και βότανα κλέβουν την παράσταση στον πόλεμο των γεύσεων.

Προϊόντα: Ale, Real Ale, Ionian Epos

Ζέος, η Αργίτισσα

Στον Ίναχο, έξω από το Αργος, βρίσκεται από το 2000 η ΖΕΟΣ. Με τον Ντέιβιντ Γουντ και τον Βασίλη Μπούρα στο τιμόνι, οι μπύρες ΖΕΟΣ και Μακεδονική- εκτός από την τοπική αγορά γίνονται προσπάθειες για εξαγωγές σε ΗΠΑ και Καναδά. Μάλιστα η εταιρία δημιούργησε ακόμη μία – και μάλιστα συλλεκτική – με το όνομα Μέγας Αλέξανδρος. Προϊόντα: Ζέος, Ζέος Μακεδονική, Μέγας Αλέξανδρος

Η ροδίτικη Magnus Magister

Αποτελεί το κατ’ εξοχήν προϊόν της «Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε.» αφού η ίδια εταιρία άνοιξε τα φτερά της και στην εμφιάλωση ελληνικών αναψυκτικών. Η Magnus Magister παράγεται με παραδοσιακό τρόπο, αλλά με γερμανικά πρότυπα, που θεωρούνται αυθεντία.

Προϊόντα: Magnus Magister

Η χανιώτικη Cretan Beer

Οι χανιώτικες μπύρες Χάρμα διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χωρίς καμία μηχανική, θερμική ή χημική επεξεργασία ή συντηρητικά. Πρώτη φορά μπήκε σε ποτήρια το 2007 και με καταγωγή από το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων απολαμβάνεται σαν κρητική μαντινάδα…

Προϊόντα: Διατίθεται αποκλειστικά βαρελίσια, ξανθιά και μαύρη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.